4 juli 2012

Kanske ryska börsen har bottenkänning nu?

Den här veckan kretsar det mycket runt Almedalen. Moderaterna föreslår en jobbpakt för att få unga i arbete, att kombinera arbete och utbildning, det är en idé jag tror på.

Satsningar på forskning och infrastruktur var ganska väntat, inte minst sedan den senaste nedläggningen av AstraZenecas forskning i Södertälje. Jag tror även att många önskar sig en fungerande tågtrafik efter det kaos som varit de senaste åren.

I våras skrev jag några ord om den ryska börsen som då tycktes lågt värderad. Jag kom aldrig till skott att köpa vare sig ETF eller index. Nu har den ryska börsen sjunkit ytterligare, valet är avklarat, men politisk oro kvarstår till viss del, ett sjunkande oljepris och fortsatt skuldoro i Europa har fått börsen på fall.

Sett till p/e-tal och historik är den ryska börsen lågt värderad. Det är möjligt att den fortsätter ned, men det är alltid svårt att pricka botten. När uppgången väl kommer brukar det gå väldigt snabbt, lika snabbt som det går utför i sämre tider.

Jag är mest lockad av certifikat eller index, i nuläget känns ett certifikat säkrast, det kan jag låta ligga i väntan på uppgång. Läs här vad jag skrivit tidigare om Ryssland.

Ryssland är dock en riskfylld marknad, det svänger snabbt mellan branta uppgångar och fall. Politisk oro och sjunkande råvarupriser kan få börsen på ytterligare fall. Men för den som vågar finns det också möjligheter när börsen väl vänder upp.

Nu ska jag fortsätta med målningen.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Köpläge i Seamless efter raset?

finansmamman sa...

Nja, jag tror den ska ner lite till.

Micke sa...

Hej, tack för en intressant blogg. Vad är det för skillnad på att köpa Rysslandscert och Rysslandsfonder?

finansmamman sa...

Hej Micke,
Till exempel är ett Open end certifikat från RBS bank baserat på det ryska Rts-indexet, de femtio mest omsatta aktierna på Moskvabörsen. Du investerar i ett index och behöver inte fundera, som i en fond, om förvaltaren har placerat i "rätt" aktier.

Anonym sa...

Hej,

Bör man ha valutasäkrat open end-certifikat eller ej. Vad är dina tankar kring det?

finansmamman sa...

Hej, det beror på hur du tror att valutan kommer att utvecklas framöver. Men det kostar att valutasäkra och den eventuella vinstutvecklingen minskar.

Anonym sa...

Hej! Hur inhandlar man Open End certifikat från RBS?
Har du bestämt vilken Rysslandsinvestering det blir?

finansmamman sa...

Du kan handla med certifikaten hos de flesta nätbanker, ex. Avanza och Nordnet. Hos Avanza finns de under fliken "certifikat".
Jag har inte handlat ännu.