17 juni 2013

Avstår även denna gång preferensaktier i Alliance Oil

Just nu befinner jag mig i stugan och här hoppas jag kunna tillbringa så mycket tid som möjligt i sommar, men några turer till stan blir det också, faktiskt redan imorgon.

Det är skönt att byta stadsliv mot skärgårdsliv, en avkopplande miljö. Visserligen står en del projekt på programmet, men det är inga måsten, vi brukar hinna en bråkdel av allt vi tänkt.

Vädret får styra hur mycket tid det blir vid datorn, men börsen brukar jag följa varje dag. Bredbandet är lite långsamt och segt och försvinner ibland, tålamodsprövande, men man vänjer sig, kanske är det modemet som börjar bli gammalt.

Jag har fått brev från Alliance Oil som erbjuder teckning av preferensaktier, andra gången på kort tid. Villkoren ser ut att vara desamma, en kurs mellan 280-310 kronor och en utdelning på 30 kronor om året per preferensaktie, vilket ger en direktavkastning på 9,7-10,7 procent. Teckningstiden har börjat och pågår till och med 19 juni.

Jag nappar inte på erbjudandet den här gången heller. Men som jag skrivit tidigare, för den som har tröttnat på oljeinvesteringar som inte ger någon avkastning, ger preferensaktierna möjlighet till en ökad avkastning i sektorn.

Men det förutsätter att man tror på bolaget, det är inte en riskfri investering som det kanske är lätt att tro.

Kursen på stamaktien i Alliance Oil har pressats efter emitteringen av preferensaktierna, det börjar bli ett stort åtagande för bolaget med den höga utdelningen som ska betalas ut och en utdelning till oss "vanliga" aktieägare känns allt mer avlägsen.

Jag tror det kan ta tid innan kursen i Alliance Oil vänder upp, först måste bolaget visa att planerade investeringar ger en god avkastning.

3 kommentarer:

Spara smart sa...

Jag vågar inte heller gå in olje-preffarna. Däremot äger jag själv balders pref. De har gått riktigt fint senaste året, även kursmässigt. Några åsikter om Ratos preferensaktier?

Snö i juni sa...

Du kan ha rätt gällande Alliance Oil, det kan ta tid innan kursen vänder upp.

Har tittat på investeringsklockan som du har i bloggen, den verkar vara en bra sak att ha i bakhuvudet när man handlar med aktier. Vart skulle du säga att vi är på klockan idag?

finansmamman sa...

Hej,
Jag tecknade heller inte Ratos, ligger nära stamaktien i direktavkastning just nu. Både Balder och Klöverns pref.aktier är intressanta.

Angående investeringsklockan bedömer jag att vi ligger runt elva på klockan.