22 augusti 2013

Gillar Catenas affärsupplägg

Catena presenterade en spännande affär häromdagen, bolaget förvärvar Brinovas logistik- och lagerfastigheter. Ytan är 655 000 kvm fördelat på 43 fastigheter i ypperliga logistiklägen i Sverige.

Genom förvärvet tillkommer ett nytt affärsområde för Catena som i dagsläget utvecklar området Haga Norra i Solna. Bolaget innehar byggrätter för cirka 800 lägenheter och cirka 70 000 kommersiell yta, detaljplanen väntas vinna laga kraft i slutet av 2013.

Affärsupplägget tilltalar mig och bolaget tillförs fastighetsrävar med gedigen erfarenhet av branschen. Kursen steg en hel del på nyheten, synd bara att jag sålt mina aktier, men det är mycket möjlig att jag går in igen vid lämpligt tillfälle. Läs gärna tidigare inlägg om Catena.

Just logistikfastigheter tror jag mycket på med tanke på e-handeln som växer alltmer. Men hur kommer vi egentligen att handla i framtiden, kommer dagens stora köpcentrum utanför stan stå tomma eller har de förvandlats till showroom och hur kommer centrumhandeln se ut? 

När jag tog en tur på stan i veckan var det oroväckande många tomma lokaler, om det beror på minskat shoppingsug eller hårdare konkurrens är svårt att veta. Kaféerna däremot var fulla.

Nästa fråga är hur vi kommer att betala. Om jag går till mig själv har jag allt färre kontanter med mig, oftast betalar jag med kort som är smidigt.

Jag är inte alldeles övertygad om att mobilbetalning med Seamless SEQR kommer att slå så länge systemet inte är kopplat till kundens bank. Först då kan det vara intressant. Under tiden kan konkurrenter dyka upp med andra betalningslösningar. Jag håller mig avvaktande till Seamlessaktien.

Äntligen har vi fått bredbandet lagat i stugan. Efter flera byten av modem och splitterdosor utan förbättring fick vi till slut besök av en tekniker. Det visade sig att åskan nästan bränt av kabeln strax utanför huset, inte underligt att det har gått trögt att surfa.

4 kommentarer:

Spara Smart sa...

Jag sålde av min småpost Seamless direkt efter senaste rapporten. Tyckte den var ganska genomusel. Tycker bolaget i sig är intressant, men det känns samtidigt som konkurrenter snabbt kan få övertaget genom en bättre tjänst. Trots att Seamless har många intressant avtal nu verkar det dröja innan användarna hittar rätt.

Anonym sa...

Vilken kurs tycker du Ratos är ok att gå in i. Äger du Ratos pref också?

vänlig hälsning R.L

finansmamman sa...

Till Spara Smart,
Ja, det finns många lösningar och än så länge har ingen vinnare korats.

Till Anonym,
Jag har köpt fler Ratos i veckan. Nej, jag äger inga preferensaktier.

Anonym sa...

Summan av den totala mängden paket är oförändrad. Paket som tidigare gick direkt till varuhusen skickas istället direkt till slutkund.