22 juni 2015

Är Capio värt risken?


Så har midsommarhelgen passerat, i det kyliga vädret var det ingen tvekan om var vi skulle duka midsommarbordet, inne såklart. Skönt att slippa frysa.

Nynoteringarna fortsätter med blandad framgång. Nu är det vårdkoncernen Capio som är aktuell för börsen igen.

Jag har varit aktieägare i Capio tidigare, jag fick aktierna av Bure som gjorde en avknoppning av sin vårdverksamhet. Efter att ha stått och stampat en tid tog aktiekursen rejäl fart, så småningom köptes bolaget ut från börsen.

Skönt tyckte jag, eftersom det även på den tiden rådde en stor politisk osäkerhet runt privata vårdalternativ.

Nu är det alltså börsdags igen för vårdjätten Capio. Idag är bolaget verksamt i flera länder i Europa, men den största omsättningen finns i Sverige, närmare bestämt 50 procent.

Här består den politiska risken när det gäller privata vårdgivare, att fjärde AP-fonden och två storbanker åtagit sig att förvärva aktier i samband med noteringen innebär ingen garanti. Det kan vara bra att ha i bakhuvudet.

Teckningsperioden har redan börjat och pågår fram till och med 26 juni. Börspremiären beräknas till 30 juni och priset är satt till 48,50 kronor per aktie. Bra med ett fast pris.

Det finns alltså några dagars betänketid, själv har jag tänkt klar och kommer inte att teckna mig för aktier i Capio.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Vad är din motivering till att Capio inte är värt risken?

Vad tycker du om DIs artikel?
http://www.di.se/di/artiklar/2015/6/10/capio-gar-mot-en-bra-resa-pa-borsen/?share=070187E1D4BB2629AF800A16FBFFA935

finansmamman sa...

Den politiska risken som finns rörande privata vårdgivare ska inte underskattas även om Capios ägare själva anser att risken är låg.
Capio i sig är inget dåligt bolag, men jag väljer hellre att investera i andra bolag där inte vinsterna kan komma att begränsas.

Leif sa...

I dagens placera tycker man att värderingen är för hög. Själv har jag varit inne på att teckna men börjar tveka. Det har varit en konstig marknad där ett skämtföretag som Hövding handlas över teckningskurs medan andra nyintroduktioner med mer stabil verksamhet kan sjunka under teckningskurs trots stort intresse vid teckningen.

Anonym sa...

Affärsvärlden: Välj bort Capio

Den som vill göra en politisk markering tecknar aktier i Capio. Andra bör avstå, skriver Affärsvärldens analytiker Calle Froste i senaste numret.
http://www.affarsvarlden.se/hem/nyheter/article3917491.ece

finansmamman sa...

Hej,
Ja, och Di rekommenderar teckna...delade meningar.

Anonym sa...

Med tanke på nuvarande kurs får man säga att det hade varit en hyfsad affär att teckna Capio.