26 juni 2015

Tålamod krävs för småbolag

Äntligen har ScandiDos fått sin nya produkt Delta 4 Phantom+ godkänd för CE-märkning. Det har varit en lång försening, men nu kan produkten börja säljas och intresset rapporteras vara stort, enligt vd. Det återstår förstås att se, hittills har ScandiDos varit en besvikelse.

Bolaget väntar fortfarande på CE-godkännande för den nya produkten Delta 4 Discover vilket förhoppningsvis ska komma under sommaren.

En ansökan till amerikanska FDA är även inskickad för godkännande av produkterna. Först då, med alla godkännanden på plats tror jag vi kan se ett lyft av försäljningen. Potential finnes, men till hög risk.

Enligt bokslutet behålls målen, en expansion med i snitt 30 procent per år de kommande fem åren. Det låter bra, men efter tidigare löften tar jag orden med en nypa salt.

Några undrar vad jag tror om Sivers IMA. Nu är det inte jag som äger aktier i bolaget utan min man. Han besökte för femte året i rad bolagsstämman i juni, den här gången med vd på plats till skillnad mot året innan då delar av ledningen prioriterade annat.

Men det är svårt att sia om framtiden, det har i fem år hetat att "det är nu det händer" när det gäller millimetervågsprodukter och rimligtvis borde genombrottet krypa närmare om det överhuvudtaget kommer.

Ett lite bortglömt verksamhetsområde inom Sivers IMA är radarprodukter, men det senaste året har en ökad satsning skett på området vilket i sig är positivt eller är det helt enkelt så att ledningen ser att millimetervågsmarknaden har svårt att lyfta och lägger mer tid på radarsegmentet.

Ja, det är inte lätt att veta. Men en sak är säker och det är att tålamod krävs. Min man har dock minskat sitt innehav i Sivers, men vill fortfarande vara med och vänta på genombrottet.

Ingen vidare sommar hittills, men idag är det sol och jag ska strax ta en morgonpromenad längs stranden. Härligt!

Trevlig Helg!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Är det något av dina kryddor eller som andra kallar det "förhoppningsbolag" som har blivit en 10-taggare, dvs givit 10ggr insatta pengar eller mer? Vilka i så fall? Finns dessa med på din blogg?

Anonym sa...

Är det första gången på fem år som VD närvarar på bolagsstämman? En uppseendeväckande nonchalans gentemot ägarna! Det säger väl allt om bolaget.

Anonym sa...

Nej hände en gång och det var förra året. Stämman krockade med hans 40-årig bröllopsdag, klantigt kan jag tycka att missa men mer uppseendeväckande saker händer ju på Aktietorget. Den VD:n är f.ö. Inte kvar och dagens VD uppfattar jag som en av de mer proffessionella på smålistorna.

Signs sa...

Scandidos har i och med emissionen blivit ett stort innehav och jag är mycket nöjd med snittpriset efter att ha fått köpa en hel del utan teckningsrätter i emissionen. Visst har de mkt kvar att bevisa - ja, allt faktiskt efter att ha underpresterat en längre tid, men året som kommer bör bli betydligt trevligare. Och den långdragna processen att få CE märkning, FDA etc gäller ju konkurrenter också så när produkterna väl är ute på marknaden har de ett försprång - förutsatt att de ligger rätt med produkterna. Hoppas nu VD får lite arbetsro - det kan inte ha varit ett kul år att efter att ha levt en "undanskymd" tillvaro komma in på börsen och underprestera totalt - en av senaste årens sämsta nyintroduktioner sett till kursutveckling..

Han har säkert fått hantera en del missnöjda investerare och jag tycker han sett pressad ut på de presentationer man sett på redeye och liknande. Hoppas han nu kan fokusera sin tid på att få ut produkterna via rätt kanaler på bef och nya marknader..

finansmamman sa...

Till Anonym1,

Jodå, exempel Q-Med, BioGaia och Fortnox. Men många gånger är kryddor en tioårsplan och långt ifrån alla kommer att bli framgångsrika.

Till Anonym2,
Nej, inte fem gånger, en gång. Jag har formulerat om inlägget, vd var borta en gång av privata skäl, annan styrelsemedlem var ute och seglade...Men som Anonym3 skriver, en ny vd är tillsatt.

Till Signs,
Som du säger, vd kan inte haft det lätt sen börsintroduktionen, det har inte gått Scandidos väg, men förhoppningsvis lättar det i år. Vi får hoppas att våra investeringar i bolaget ger avkastning till slut, även om det kan ta lite tid.