2 juni 2015

Tecknar Collector

Under helgen har jag läst finansbolaget Collectors prospekt inför börsnoteringen och beslutat mig för att teckna aktier.

Collector verkar inom bank- och finans och riktar sig till både företag och privatpersoner. När det gäller företag erbjuder Collector tjänster som företagskrediter, fastighetslån, inkasso och förvärv av portföljer med förfallna fodringar. Kunder är bland annat fastighetsbolaget Balder och Kinneviksägda Qliro. Balder är för övrigt storägare i Collector med cirka 48 procents andel.

Den ökande e-handeln, ändade kreditbeteenden och flytten av bankärenden till mobila enheter gynnar bolaget, tillväxten har varit god hittills och spås fortsätta i samma spår.

På den privata sidan erbjuds lån, säljfinansieringslösningar, sparkonton och kreditkort. Jag är själv kund hos Collector, genom Avanza har jag ett sparkonto som ger en bättre ränta än storbankerna, även om den inte är mycket att hurra för just nu.

Collectors historik ser god ut och den senaste rapporten visar fortsatt fin tillväxt. Nu är det ingen garanti för fortsatta framgångar men den ger ändå ett kvitto på ett välskött bolag. I dagarna har även bolaget fått banktillstånd vilket förstärker potentialen.

Anmälningstiden börjar 1 juni och pågår fram till och med 8 juni och första handelsdag beräknas till 10 juni. Priset är satt till 55 kronor per aktie, ett fast pris, tack för det. Hoppas nu på tilldelning.

Den som är intresserad hittar prospektetCollectors hemsida.

24 kommentarer:

Daniel Mercourios sa...

Jag är lite ny på det här och som det första jag tänkte på är vad P/E-talet är för ett helt nytt bolag på börsen.

Lyckades inte få fram en siffra för vad det totala antalet utestående aktier efter börsnoteringen skulle bli. Det blev lite krångligare när det visade sig att dom har preferensaktier ute?

Resultatet var iaf på ca. 188 miljoner
Men delat med hur många aktier, vet du det? :)

Stefan Andersson sa...

Som jag förstod det så måste man vara SEB-kund för att teckna?

finansmamman sa...

Till Daniel,
Hej, du bör hitta information om antalet aktier i prospektet.

Till Stefan,
Jag tror inte du behöver vara kund i SEB, men anmälningssedeln ska skickas till SEB.

Manne sa...

Stefan,

Om du är kund i Avanza tror jag att det också går att teckna Collector under "Övriga erbjudanden".

Mvh

Manne

Niklas H sa...

Hej!

Tack för en bra blogg!

När jag försöker teckna står det att man ej kan teckna denna via ISK utan enbart genom VP-konto.
Vet du något om detta? Gör ju att det inte känns lika aktuellt längre tycker jag iaf..

tack på förhand!

MVH
Niklas

finansmamman sa...

Hej,
Det går att teckna via Avanza också, men inte på ISK. Hos SEB går det att teckna på ISK. Bäst är att kontakta sin bank/mäklare för att kontrollera vilka möjligheter som finns.

Anonym sa...

En förutsättning för att få teckna via ISK är att det uteslutande rör sig om nyemitterade aktier. Vad gäller Collector är detta inte fallet. Dvs ett antal befintliga aktier ingår också i det erbjudna utbudet.

Däremot går det utmärkt att teckna via en kapitalförsäkring.

Anonym sa...

Angående P/E-talet så kommer det vara ~27,2 på 2014 års vinst efter notering. En helt ok värdering om de fortsätter växa med 30 % per år. Konservativ (feg?) som jag är vill jag dock inte betala för tillväxten så jag avstår. =)

/S

finansmamman sa...

Som kund i SEB går det att teckna Collector via ISK.

Signs sa...

det är så galet många introduktioner nu, svämmar över, speciellt på smålistorna och hur många fastighetsbolag kan det finnas som vill listas? Alldeles för många kommer vi se längre fram då marknaden inte är lika trevlig längre...

Collector är klart intressant, jag tecknar nog också, men PE 20 är inte jättebilligt..

Anonym sa...

Collector stopp teckna hos Avanza 2015-06-07 kl.23.59
Endast till Aktie&Fondkonto och Kapitalförsäkring.

Anonym sa...

Måste man föra över pengar till kapitalförsäkringen innan man tecknar eller räcker det med att man har pengar på ett annat konto hos Avanza? Vill inte föra över pengarna innan man vet att man får tilldelning.

finansmamman sa...

Det är bäst att du kontrollerar med Avanza.

Anonym sa...

Som svar på anonyms undran: Det räcker att du har pengarna på KF-kontot på likviddagen.

JAS sa...

Ang. teckning via Avanza KF: pengar måste sättas in redan till den 7/6. Lagd överföring sker dock först på morgonen den 8/7 vilket sannolikt inte påverkar teckningens giltighet.

Miss de Winther sa...

En liten kovändning i dialogen ...
Är en amatör och blir lite orolig
Börsen har fått ner, akelius har fått ner som så många andra !
Ska man ha is i magen eller ska man sälja och inte riskera mer förlust ?
Tacksam för era tankar.

Anonym sa...

Collector tilldelning!!
Tilldelningen sker i regel 4 - 6 bankdagar efter sista teckningsdagen.
2015-06-07 sissta teckningsdag. Blir då som man kan se om tilldelning skett
11/6 till 15/6

Anonym sa...

Blev tilldelad 50 st. Hade varit bättre att vara utan, courtget kommer ta upp hela försäljningen

Peter sa...

Tack finansmamman för en superbra blogg!

Kommer du att titta närmare på Nordax bank?


"Blev tilldelad 50 st. Hade varit bättre att vara utan, courtget kommer ta upp hela försäljningen"

Hur mycket ville du teckna då?

Mvh
Peter

Anonym sa...

400, Det stod minimum 200 därefter i intervaller av 50. Var i kontakt med Avanza och de sa att minimimum värdet bara gäller köparen men att man kan bli tilldelade färre. Bra att veta inför framtiden.

finansmamman sa...

Hej,
Till Peter,
Jag tecknar inte Nordax bank, för min del räcker det med Collector.

Till Anonym,
Det brukar inte finnas någon nedre gräns för tilldelning, däremot finns minimikrav för köparen vid teckning.

Avanza sa...

Hej!

Jag ville bara flika in och säga att det som gäller kring likvider i erbjudanden är att man ska ha tillräckliga pengar på kontot den sista svarsdagen. Likvider på andra konton eller att föra in pengar efter att svarstiden har gått ut räcker med andra ord inte, utan finns det inte täckning på kontot så kan vi inte garantera att vi tecknar för din räkning.

Vi har valt den här lösningen då vi är en lågriskbank som alltid minimerar alla typ av risk, så att ni ska kunna känna er trygga med att spara hos oss. Det blir snabbt svåra avvägningar när kunder tecknar väldigt stort sett till kapitalet på kontot, så vi har istället valt att kräva tillräckligt med likvider till den sista svarsdagen. Att gå igenom att teckningar och godtyckligt plocka bort de vi tycker är för riskfyllda är tyvärr ingen bra lösning då det varken är transparent eller förutsägbart för er kunder.

Det som anonym skrev tidigare om att det räcker med likvider på likviddagen stämmer därmed inte. Något som däremot fungerar alldeles utmärkt är att ha en kredit kopplat till det konto man tecknar på, som det sedan tas pengar ifrån vid en eventuell tilldelning. När man sedan ser tilldelningen kan man reglera krediten samma dag.

/Kristoffer, Avanza

Anonym sa...

Jag fick bara 50 stycken Collector aktier. Inte mycket att hurra för. För dessa småskvättar är det knappt lönt att lägga ner tid på läsa prospekten. Även om det är att bra bolag och kursen går upp t.ex. 10% så räcker vinsten bara till att bjuda familjen till McDonalds.

Glad Midsommar

//Krusse

finansmamman sa...

Hej,
Så kan det kännas, ibland är det bättre att handla över börsen och inte stressa med att läsa prospekt, det dyker alltid upp tillfällen.

Trevlig Midsommar på dig också!