12 juni 2015

Noteringsfeber

Det är inte lätt att hänga med i svängarna när det gäller alla bolag som ska in på börsen, dessutom annonseras en hel del nya preferensaktier.

Jag äger dock inga preferensaktier och har i nuläget heller inga planer på att investera i nämnda. Jag äger hellre stamaktier där jag kan ta del av både värdestegring och utdelning, eventuell värdestegring är bäst att tillägga, även stamaktier kan ju gå ned. Preferensaktier innehåller en del fällor som jag skrivit om tidigare, när räntan vänder upp är risken stor att kurserna sjunker. Det är en av fällorna. 

När det gäller nynoteringar har de flesta bolag sett sina aktiekurser stiga första dagarna, men det finns naturligtvis ingen garanti för att det kommer att fortsätta i samma spår, vilken dag som helst kan ett bakslag komma. Men just nu är intresset på topp, det mesta blir övertecknat och tilldelningen blir därefter, ganska knaper.

En tröst är att bolagen finns att köpa över börsen för den som är lite långsiktig, men den som är ute efter ett snabbt klipp blir förstås besviken.

Jag fick tilldelning i Collector, men långt ifrån så många aktier jag önskat, men roligt ändå. Eventuellt köper jag fler aktier, jag väntar i så fall tills den värsta euforin har lagt sig eller så tar jag helt enkelt hem den lilla vinsten direkt.

Just nu är det två bolag som intresserar mig, Pandox och Alimak. Än så länge har jag bara skummat prospekten och inte bestämt mig för teckning. Återigen ett stort spann när det gäller teckningsintervallet, speciellt i Alimak, 80-95kr, inte bra.

Nu är det några dagar kvar tills teckningstiden löper ut och jag ska ta ställning till teckning eller inte under helgen.

Trevlig helg!

10 kommentarer:

Leif sa...

Får man fråga hur många du fick i relation till vad du sökte? Själv är jag sparkund hos Collector med förtur men fick inte en enda aktie via SEB.

Johan sa...

Jag fick 1/5 av de jag tecknade mig för...

Anonym sa...

Johan.
Vilken bank tecknade du igenom då? 20% är en rätt bra tilldelning.

Anonym sa...

Tecknade 6000 fick 200.

Anonym sa...

Tecknade 200, fick 50

Anonym sa...

Nämn gärna vilken bank ni tecknar igenom, intressant om det är bättre att genom banken som är Managers, Joint Bookrunners,
eller typ nordnet/Avanza

finansmamman sa...

Hej,
Jag fick en tiondel av önskat antal via teckning hos SEB.

Anonym sa...

En tiondel via Avanza

Anonym sa...

25% via Avanza (Tecknade 200 fick 50)

Johan sa...

Avanza (1/5)