Rapporterna fortsätter trilla in med blandat utfall, skönt att Ericsson överraskade åt rätt håll den här gången.
Det är alltid spännande att ta del av nykomlingarnas rapporter, finansbolaget Collector är ett bolag som är nytt i min portfölj. Rapporten för andra kvartalet ser ut att följa mönstret, intäkter och resultat ökade.
Det är ju i och för sig inte så längesedan bolaget börsnoterades, så värst mycket kan inte ha hänt sen prospektet presenterades, nästkommande rapport kommer att bli betydligt intressantare.
På tal om Collector är filmen jag investerat i "Prästen i Paradiset" klar och har haft premiär, det är Collector som ligger bakom crowdfundingprojektet.
Det har varit roligt att följa filmarbetet, men varför har filmen premiär på sommaren? Det känns inte som det är någon högsäsong för biobesök.
Jag hörde att filmen visades på tennisbanorna i Båstad under Collector Swedish Open. Själv har jag fått biljetter till filmen, men jag spar biobesöket till hösten.
Hoppas förstås på succé och några tusenlappar tillbaka, men det kommer att dröja ett par år, först ska filmen visas på bio, tv och hos andra filmtjänster.
Något helt annat, jag skulle gärna höra en förklaring från Stefan Löfven varför Åsa Romson har utnämnts till vice statsminister utan befogenheter. Mycket märkligt! Och hur kan Åsa Romson finna sig i detta? Politiskt spel naturligtvis, men det ökar inte förtroendet för regeringen.
Ikväll blir det Morden i Midsomer, sista avsnittet och jag laddar med jordgubbar och vispad grädde.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
14 kommentarer:
Titeln antyder att det är s.k "gladporr"!?
Hej, Finansmamman
Hur mycket pengar har du lagt i filmen?
spännande med crowdfunding, hade ingen aning om att Collector hade cf projekt. Finansmamman, vet du om collector löpande har crowdfunding projekt eller om det var ett enstaka tillfälle?
Jag har tittat lite på att investera i crowdfunding plattformar a la amerikanska Lending Club, konceptet kommer ju växa ordentligt - både för konsument lån och finansiera företag. Men tittar man på noterade bolag i sverige finns bara trustbuddy att investera i, och jag är lite tveksam till dem - de verkar ha haft/har en hel del barnsjukdomar och tveksam kvalitet på management, och de har agerat väldigt orutinerat där de skulle ta över Europa snabbast möjligast och köpa bolag i UK, IT, NL etc. Nu har de dock en på pappret stark styrelse, men jag avvaktar nog. De har också fått smisk av finansinspektionen som inte beviljat dem tillstånd att bedriva den typ av verksamhet de vil bedriva. Dock är konceptet intressant och vi kommer om ett antal år ha några vinnare som vuxit sig riktigt stora. Frågan är bara vilka det blir..
Filmen har fått urusel kritik. Kanske därför de inte lyckats hitta finansiärer på annat (mer seriöst) sätt. Hur ser tittarsiffrorna ut finansmamman?
I september 2014 skrev du: "Jag har gjort min första investering i ett crowdfundingprojekt. Det är filmen "Prästen i paradiset" som ska börja spelas in i Thailand i höst. Finansbolaget Collector ligger bakom projektet. Det är definitivt ingenting jag kommer att bli rik på, investeringen är mycket blygsam, men når filmen höga besökssiffror kan det bli några tusenlappar."
Man undrar onekligen hur hög insatsen var och hur stor del av nettobehållningen som den insatsen berättigar till. Att filmen gratisvisas på ett tennisevenemang tycker jag är ett orostecken. Du skriver att "Prästen" är filmen du "investerat" i. Rimligen förväntar du dig en avkastning på din investering, eller....?
Kul med crowdfundingprojekt! Jag är inblandad i ett företag som ska lansera crowdlending inom kort här i Sverige. Är det en modell som du också skulle kunna tänka dig att testa? Helt enkelt låna ut pengar till företag och få avkastning. Vi tror mycket på modellen men vill gärna ha input på hur vi ska göra det så bra som möjligt!
Mvh Anton
Svar till Anton:
Vad är skillnaden mellan ditt kortfattat beskrivna crowdlendingprojekt och crowdfunding? Normalt sett när du lånar ut pengar får du ränta på ditt tillskjutna kapital. Här är tanken uppenbarligen att man får avkastning istället. Troligtvis beroende på hur bra projektet utvecklas. Det kan således bli vad som helst.
När du lånar ut pengar är du dessutom självklart intresserad av att få tillbaka ditt kapital. Antingen i sin helhet efter en viss tid eller som återkommande amorteringar. Du nämner inget om detta i din beskrivning. Det tolkar jag som att man som långivare inte har några garantier för att få tillbaka sitt kapital vare sig i sin helhet eller som del av insatsen. Är det under dessa förutsättningar att betrakta som ett lån överhuvudtaget eller består affärsidén enbart av att du givit crowdfunding ett annat namn?
Om du inte kan "sälja in" din affärsidé på ett bättre än så här är min starka rekommendation att du avstår från att blanda dig i projektet överhuvudtaget.
Vad ar detta...... låter inte som "paradiset" i alla fall.
Tacka vet jag investmentbolag.
//Dalmasen
Hej,
Till Stefan,
Investeringen är blygsam.
Till Signs,
Jag vet inte om det kommer flera projekt, det här snubblade jag över och tyckte det lät roligt. jag håller mig också avvaktande till Trustbuddy, förmodligen dyker det upp liknande bolag i nära framtid.
Till Anonym,
Jag har ingen koll på tittarsiffrorna i nuläget. Kritiker tar jag med en nypa salt, det råder alltid delade meningar.
Till Anonym,
Ja, jag förväntar mig avkastning, men det finns inga garantier. Upplägget var utförligt beskrivet i dokument. Att filmen visas i samband med Collectorturneringen ser jag som pr både för Collector och filmen.
Till Anton,
I nuläget är jag inte intresserad av att testa crowdlending.
Till Dalmasen,
Absolut, investmentbolag är bra som bas i portföljen. Filmprojektet är bara en parentes, men roligt att prova något annat ibland.
@anonym
- Du får ränta, självfallet, och det är det som blir din avkastning på kapitalet.
- De flesta crowdlendingarrangemang innehåller någon typ av säkerhet, som t.ex. borgen.
Vanligt crowdfunding är att man inte får något mer tillbaka än själva produktens om produceras (kickstarter, t.ex.). Sedan finns crowdfunding for equity, vilket är att man får ägarandelar i ett projekt/företag. Och så finns crowdlending (som är väldigt stort i t.ex. usa och uk), som är att man lånar ut pengar till antingen privatpersoner eller företag. Fördelen med crowdlending är såklart räntan man får, men också att det är ganska ovanligt att som privatperson kunna få låna ut mindre summor till t.ex. företag. Det är ju något som bara bankerna gjorde förut.
Till Anton
De (fysiska eller juridiska personer) som vänder sig till crowdlendingmarknaden för att finansiera sina projekt är så gott som undantagslöst de som fått nobben hos banker eller andra finansinstitut. Detta trots borgenåtaganden.
Att som privatperson låna ut pengar till företag har traditionellt erbjudits via företagsobligationer. Nackdelen har då varit den höga kapitalinsatsen. Numera finns dock möjligheten att köpa räntebevis. Dessa motsvarar bråkdelar av en obligation skulle man kunna säga. Du vet vilket företag det handlar om och vilken ränta du får. Dessutom finns möjligheten att handla räntebevisen över börsen. Din investering är likvid såtillvida att du har möjligheten att snabbt gå in i eller ur en placering.
Jag ser absolut inga som helst anledningar till att använda crowdlending istället för räntebevis.
Finansmamman skrev:
"Kritiker tar jag med en nypa salt, det råder alltid delade meningar."
I detta fall kan man inte med bästa vilja i världen påstå att meningarna var delade. Baserat på fjorton recensioner (tidningar, radio/TV) var medelbetyget 2,2 på en femgradig skala. Tio av de fjorton recensionerna gav betyget ett eller två (i ett fall dessutom en överkryssad etta). Ingen recension gav mer än betyget tre. Publiken kan naturligtvis ha en annan uppfattning men med så usla betyg påverkas självklart även deras intresse av att gå och se filmen.
Men, tillräckligt med salt bara, så kan detta alster självfallet bli en kioskvältare!
Intressant och kul med crowdfunding. Jag är lite intresserad av att investera med hjälp av tessans. Men jag tycker att minimibeloppet är lite för högt. Om det vore lite lägre så skulle jag vilja prova på.
Hur ser du på sådana investeringar?
En fråga till... Minns du ditt allra första aktieköp? Och hur det gick?
Tack för en bra blogg!
Till Segmon,
Hej, läs villkoren noga, hur och när betalas avkastningen ut, går det att komma ur projektet osv. Själv föredrar jag att handla fastighetsbolag över börsen, då kan jag köpa och sälja när jag vill och får löpande information om verksamheten genom rapporter.
Ja, första köpet var Volvo om jag inte minns helt fel.
Skicka en kommentar