4 mars 2008

Enats om Volvo

Innan vi åkte på skidsemester så köpte vi Volvo tillsammans med barnen. Det stod och vägde mellan H&M och Volvo, men efter lite diskussioner kom vi fram till sistnämnda aktie, vi tyckte dessutom att kursen var låg, priset blev 84 kr. Glädjande nog har aktien gått upp och den har bevakats noga varje dag av barnen. Helst vill de kamma hem vinsten direkt, så nu kommer nästa fas, att försöka förstå att man sparar långsiktigt. Naturligtvis måste barnen få del av vinsten ibland, annars tror jag intresset falnar, det gäller att försöka hitta rätt modell.

Volvo rapporterar idag att de totala lastvagnsleveranserna steg med 49% i januari, Europa, Asien och Mellanöstern ser bra ut, i Nordamerika visar siffrorna minus.

En helt annan sak: att det lönar sig att ringa runt till försäkringsbolagen. Fick bilförsäkringen häromdagen, ganska dyr nu med de nya avgifterna. Efter några samtal hade jag lyckats pressa ner priset, inte bara på bilen utan även på huset och stugan. Där finns faktiskt tusenlappar att spara, om man är lite om sig och kring sig. Nu byter vi försäkringsbolag!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Förutsom försäkringspremien, har du kollat att försäkringarna också är jämförbara i villkor? Ofta är det ju som dom säger... You get what you pay for.

finansmamman sa...

Har kollat så gått det går, men ska syna villkoren närmare,när jag har papperen i handen, det verkar rätt lika villkor mellan de stora bolagen. Förmodligen får man extra bra pris första året för att lockas över. Det är sant det du säger, det är ju sällan man får något gratis.

Anonym sa...

Varför inte ge direktavkastningen till barnen som vinst och sen får de välja om de vill göra något för pengarna eller återinvestera. Vi har byggt upp ett litet kapital och numera betalar direktavkastning och ränta alla semestrar..rätt kul att se!

Anonym sa...

Hej,

Måste säga att det är mycket intressant läsning, delar ditt intresse.

Jag jobbar själv med Råvarans svarta guld, olja och gas. Placerar igenom Working Interest

Skulle vilja bjuda in dig till ett av våra kommande seminarium.

Hur får man kontakt med dig ?

Hör gärna av dig:
marcus.m@s-m-s.se

mvh

Marcus Magnusson

David sa...

Jag tror det är mycket viktigt att försöka att inte införliva några sorts spekulationsmoment till sina barn. Jag känner igen mig själv gällande just den spekulationsbiten, vilken jag hade som mindre.

Jag vet inte om det funkar, men att verkligen vara tydlig med att en aktie är en del i ett företag och inget annat, och att anledningen till att de köps är att bolaget i fråga förväntas att prestera väl över tiden, kanske kan ge något.

Annars, att visa med räkneexempel hur vinstutvecklingen kommer se ut framöver med bibehållen tillväxt, kan förhoppningsvis få ungarna att se lite mer långsiktigt. Ifall de själva kommer fram till att Volvo om X år har potential att tjäna Y kronor per aktie, känner de kanske att de snarare vill vara med om den resan, än att sälja och missa "tåget".

finansmamman sa...

Till anonym och David: tack för tipsen, något att tänka på.