4 juni 2007

Är det dags att ta hem vinsterna?

Enligt DI, tycker den tidigare börchefen Bengt Ryden att det är läge att ta hem vinsterna. Han ser samma tecken på överhettning som vid tidigare börsfall, mycket pengar i omlopp som ska investeras, och smålistorna exploderar av nynoteringar. Det påminner om 90-talet, och han tror vidare att nedgången kan röra sig om tiotals procent. I de aktier där värdestegringen är två tre gånger insatsen rekommenderas vinsthemtagning. En intervju finns på DITv.

I lördagens tidning av DI spår man motsatsen. Uppåttrenden fortsätter och det finns inga tecken på avmattning, konjunkturen är stark, anser experterna. Tillfälliga svackor kan dock uppstå, men annars ser sommaren ljus ut. En liten risk skönjer man, stora vinsthemtagningar som kan ge en tillfällig svacka. Konjunkturinstitutet spår i den senaste prognosen att högkonjunkturen fortsätter även nästa år.

Hur ska man nu tolka detta? Det är inte lätt, men är man långsiktig har tillfälliga svackor ingen större betydelse, börsen brukar repa sig. Har man planer att använda pengarna till något speciellt, kan det vara läge att säkra upp en vinst. Själv avvaktar jag med att sälja.

Inga kommentarer: