13 december 2007

Kungsleden igen

Intressanta artiklar om Black Earth Farming finns nu i både Veckans Affärer och Affärsvärlden, båda rekommenderar att teckna. Affärsvärlden betonar att det är en högriskinvestering, "riskerna är oändliga men det är möjligheterna också". VA ser stort intresse från tunga investerare, snabb värdeökning av jordbruksmarken i Ryssland, men risker med regering och oprövad affärsidé. Idag kommer vd Misha Orlov till Stockholm, skulle varit intressant att lyssna på honom.

Kungsleden har avslutat sin affär med Orkla, och utdelningen kommer förmodligen att höjas. Prognosen för det utdelningsgrundande resultatet höjs till 1800 miljoner kronor, mot tidigare 1400 miljoner. Kungsleden är en av mina bästa placeringar.

Det har varit luciamorgon, och vi föräldrar blev bjudna på luciatåg i skolan, underbar stämning och många fina julsånger.

4 kommentarer:

J sa...

Hur fungerar direktavkastning? Får man pengarna insatta på sin aktiedepå i likvida medel?

finansmamman sa...

Direkatavkastningen är utdelningens storlek i förhållande till aktiekursen.Utdelningen divideras med aktiekursen och avkastnignen räknas i procent.En hög direktavkastning ger också en hög utdelning i förhållande till aktiekursen. Utdelning till aktieägarna brukar ske en gång om året, och pengarna får man insatta på sin depå.Jag ser det som en liten extrainkomst, men det kan bli en hel del pengar om man bygger upp sin aktieportfölj med högutdelande aktier.

Stormrik sa...

Jag skulle också vilja veta lite mer om direktavkastning. T.ex. med Kungsleden som har hög direktavkastning, NÄR får man pengarna insatta i sin depå och spelar det någon roll när man köper dessa aktier?

T.ex om utdelningen är 10% och den delas ut den 1 Mars -08.

Spelar det någon roll om jag köper aktierna den 25 Februari -08 vs. 1 Januari -08 ??

finansmamman sa...

Bolaget beslutar på bolagsstämman hur stor utdelningen ska vara och när den delas ut. Man måste vara registrerad som aktieägare på avstämningsdagen (dagen då utedelningen betalas ut). Det brukar ta ca tre dagar att bli registrerad från det att du köpt aktien. Du kan alltså när som helst under året köpa aktien, det spelar ingen roll hur kort eller lång tid du ägt den, alla som är registrerade har rätt till utdelning, men köp den senast tre dagar innan utdelningen. Datum för utdelning hittar du på bolagens hemsidor eller ex. Privata Affärer. Oftast sker utdelning på våren.