4 december 2007

Ska Afrika rädda oss?

Det har varit ganska tyst om kapitalförsäkringar på sista tiden, det kan ju ha sin förklaring i att många upptäckt att de får betala avkastningsskatt på kapitalet, även när kurserna går nedåt. Det har inte varit aktuellt tidigare eftersom börsen gått upp flera år i rad, och det är lätt att invaggas i att den alltid gör det. Nu tror jag intresset minskar, när börsen är orolig och vänder nedåt, ingen vill väl betala skatt när man kanske redan förlorat på sin försäkring? Nåja, det finns en del fördelar också, men det är ändå ingenting jag skulle placera mina pengar i.

Nu skrivs det alltmer om tillväxtmarknader, Kina och Indien har varit i ropet en tid, men nu pratas det mycket om Afrika, främst Sydafrika, som har den största markanden. Ibland låter det som den ska rädda oss, när resten av världen sviktar. Det är hög tillväxt, ca 20 % i år, men också hög risk, för att inte glömma de höga avgifterna. Spännande marknad, men jag tycker man ska vara lite försiktig, tror att de kommer att dras med vid en eventuell börsnedgång. Bankerna letar ständigt nya produkter att sälja, just nu trycker de hårt på Afrikafonder, har själv blivit uppringd av mäklare. Samtidigt är det bra att det finns många produkter att välja på, vi kan komma åt marknader, som annars skulle vara svårt att investera i.

Idag har Hexagon kapitalmarknadsdag, väntar med spänning på resultatet...

2 kommentarer:

Fredrik sa...

Tja, en fördel med KF är ingen reaskatt. En annan att du slipper deklarera. Den stora nackdelen är inte 1 % skatt utan frånvaron av kvittning.

finansmamman sa...

Att det inte går att kvitta är förstås en stor nackdel.