11 december 2007

Sparande till barn

Jag har tittat över sparandet till våra barn. Vi sparar mest i enskilda aktier, men har en och annan fond också. När det gäller barnen har man en annan sparhorisont, pengarna ska ju inte röras på många år, här gäller verkligen långsiktighet, och det gör att man kan placera lite annorlunda. I olika undersökningar visar det sig att de flesta har barnens sparpengar placerade på bankkonton, tryggt, men det ger låg avkastning. Många väljer att placera i fonder, med höga avgifter, varför inte köpa aktier i ett investmenbolag istället? Det förvånar mig att så få sparar i enskilda aktier till barnen, det är ju inte svårare att köpa aktier till barnen än till sig själv. Jag tycker det är den överlägset bästa sparformen, och tror också den ger bäst avkastning på sikt. Har man inte tid och intresse, är naturligtvis fonder bättre att placera i. Som vanligt gäller att sprida riskerna, placera i säkra papper, men också krydda med ex. tillväxtmarknader, allt beroende på hur lång sparhorisont man har. Naturligtvis ska inte barnens sparpengar äventyras alltför mycket, det gäller att hitta balansen.

När det gäller banksparande, brukar vi flytta barnens pengar från bankkontot, till att växa i sparcertifikat, finns med olika löptider. Jag tycker det är enklare än att gå i och ur räntefonder.

7 kommentarer:

Per Penning sa...

En mycket bra iakttagelse. Sparar i fonder till barnen, men ska se över det här nu.

Anders Arnerlöf sa...

Hejsan,
Vi tillhor dom som har allt sparande at barnen pa bankkonto (SEB 3,5%). Det ar nog dags att gora nagot.

Jag skulle garna kopa lite aktier at barnen. Vilket upplagg anvander du? Har du en separat depa i vanliga banken?

Vilken rattvisepolicy skall man ha? Anta att man koper aktier exempelvis 1 gang per ar for varje barn. Ar det att foredra att man koper samma aktier till alla barnen eller ar det ok att blanda. Utfallet kan ju bli valdigt olika och man vill ju behandla dem lika.

Dexter sa...

Bra tanke, varför ska man spara annorlunda till sina barn än till sig själv. Det är ju inte så att man försöker att få det ena sparandet att gå bättre än det andra.

Anders: Ha en gemensam. När de fyller 18 får de deras %-andel.

finansmamman sa...

Roligt att en del blir inspirerade att se över barnens sparande.

Till Anders:
Våra barn har varsin depå i eget namn, jag kan administrera allt genom att logga in på mitt eget konto, väldigt smidigt. Vi har köpt exakt samma aktier och antal till barnen, det känns enklast för oss, och mest rättvist.Som du säger, man vill behandla dem lika.

anders sa...

Jag började också att spara säkert i sparcertifikat, men sen hittade jag till Riksgälden och deras obligationer och statsskuldväxlar. Det är i princip samma spartider och krav på belopp som bankernas sparcertifikat, men man slipper bankernas tull på vägen, så räntan ligger alltid lite högre där. Kika in på www.rgk.se, å se om det kan vara nått.

finansmamman sa...

Ska kika in där.

Hasse sa...

OBS! Insättningsgarantin gäller ej Sparcertifikat/fasträntekonton