20 maj 2008

Unga, kloka buffertsparare

Efter att ha läst flera artiklar om att unga inte har kontroll på sina pengar, kan vi nu se motsatsen, unga mellan 16 och 29 år är de som ökar sitt buffertsparande mest. SBAB visar i sin årliga undersökning att fler prioriterar buffertsparande istället för konsumtion, fler anar sämre tider. Svenskarna tror att räntesparande är bäst på ett års sikt, ser man längre framåt tror man börsen ger bättre avkastning.

Volvo ökar försäljningen av lastbilar med 44 % jämfört med samma månad förra året, Nordamerika ökar kraftigt och även Asien och Europa. Det har hittills varit en bra investering för familjen. Ni som har följt min blogg vet att vi köpte Volvo tillsammans med barnen, de fick själva vara med och tycka, och de brukar då och då kolla hur det går med aktiekursen. Vi köpte till kurs 84 kr om jag inte minns helt fel, så det har varit en bra uppgång, extra roligt eftersom barnen är med.

5 kommentarer:

Rikframtid sa...

Det har nog blivit lite överdrivet i media att unga inte skulle ha koll.

ekonomitips sa...

hej!
visst är det många som inte har koll, men det finns de som har koll oxå(se bara på alla ekonomibloggar,vi är ganska unga många utav oss)
själv har jag numera möjlighet att spara och prioriterar det HÅRT.
pengar behövs alltid, men att konsumera bara för att konsumera, nä, där sätter jag stopp för min del iallfall.läs gärna min blogg:
http://www.blogtown.se/blog.php?id=Ekonomitips

finansmamman sa...

Jag hoppas och tror också att de flesta unga har koll på sin ekonomi.

Anonym sa...

Till finansmamman: Grattis till dig som behöll WSIB över rapport. Själv hoppade jag som jag berättat i galen tunna, jag sålde i förtid.

OnTopic: Frågan är vad man menar med koll. Unga idag kan mer om ekonomi än tidigare generationer, en följd av att vi går en tredjedels livstid i skola. Däremot är dom (vi) födda i en postmateriell tid, oss fattas intet, och det leder till en ohejdad konsumtion. Har man aldrig upplevt materiellt dåliga förhållanden så tror man aldrig att de ska inträffa. Jga är ibland glad att jag trots min i aktiekretsar relativa ungdom minns första halvan av nittiotalet, och vad det innebar för mina föräldrars ekonomi.

Jim

finansmamman sa...

Du gjorde ändå rätt som köpte Bear!

Ja, det kan inte vara lätt när man aldrig upplevt dåliga tider,att förstå att det faktiskt kan komma sämre tider.Det kan som du säger ändå vara en nyttig erfarenhet.