31 maj 2011

Tror på vändning för Black Earth Farming

Igår tillhörde Black Earth Farming vinnarna på börsen. Den 1 juli lyfter den ryska regeringen exportförbudet på spannmål som infördes tillfälligt förra året då Ryssland drabbades av svår torka.

Det här är positvt för BEF, en anpassning av spannmålspriserna till övriga världen kommer förmodligen att ske. BEF rapporterar för övrigt att vårsådden i år täcker en areal som är 30 procent större än i fjol.

Hur skörden kommer att se ut är svårt att sia om, vädret kan som alla vet vara nyckfullt. Jag hoppas på en vändning för Black Earth Farming och behåller mina aktier.

Tyskland stänger ner sin kärnkraft och vinnare på börsen är de alternativa energibolagen som exempelvis danska Vestas Wind och norska solenergibolaget Renewable Energy Corporation, REC.

Jag kan tänka mig att hela sektorn får ett uppsving på sikt, andra länder kan också komma att ompröva delar av sina kärnkraftsprogram.

Intressant med Alfa Lavals stora order i USA. Ordern gäller värmeväxlare till världens största solkraftsanläggning och det är den största solkraftsordern hittills för Alfa Laval. Det lär bli fler, då bolaget siktar på att ta 30 procent av marknaden. Aktien fortsätter upp idag.

Det börjar dra ihop sig till helg och studentfirande och jag ska strax ta en tur till stan och köpa present. Om jag nu bara visste vad jag skulle köpa...

7 kommentarer:

Arvid sa...

Det verkar som Nokia ska ner en bit till enligt marknaden.
Synd om ditt köp den 29/4 men jag antar du behåller fast den tappat -20% sen dess?
Vad tror du framöver, några förändringar i din tro på bolaget?

Anonym sa...

Jordbruk är väderberende,men om man har tur med vädret kan utdelningen bli god.En aktie att ha som krydda enligt min åsikt.
NISSE

Anonym sa...

Du har ju "valda delar av min portfölj" som Du visar upp. Är detta Din långsiktiga del som Du behåller över tiden? Jag har sett Dina kortsiktiga överväganden och mini futures vilket är mycket intressanta överväganden. Har själv haft tex Eolus vind en tid och visst kommer kompletterande energi att vara ett hett ämne framöver. Dock behöver ju inte kärnkraft räknas ut vilket kommer att behöva underhåll även i framtiden. Jag har Studsvik av detta skäl. Hej

Slut på pengar sa...

Kul att läsa din om dina kunskaper av marknaden. Ska läsa mer i dina tidigare inlägg....

finansmamman sa...

Hej Arvid,
Ja, jag behåller Nokia. Svårt att sia om framtiden, facit har vi nog först om ett par år.

Till Nisse,
Anser också att BEF är en krydda.

Till Anonym,
Det är delar av min långsiktiga portfölj, men jag skriver även om övriga aktieinnehav, både långa och korta investeringar.
Studsvik kan vara ett bra val.

Anonym sa...

Hej Finansmamman!
Vilken fin information i din blogg! För två veckor sedan köpte jag en högrisk fond i Handelsbanken som heter Ny energi. Jag hoppas den tar fart efter Tysklands besked. Jag har inga Nokia aktier men jag hade också behållt dem, jag har svårt att tro att de inte kommer att gå upp igen. Jag har precis läst Per H Börjessons bok om Warren Buffet och jag vill använda hans devis om långsiktiga placeringar: Om du tänker på att sälja aktien redan när du köper den, så ska du inte köpa den. Trevlig helg och Lycka till med studenten! Mvh Eva.

finansmamman sa...

Hej Eva,
Roligt att du hittat till min blogg. Det låter spännande med energifonden, tack för tipset!
Jag gillar Warren Buffets investeringsfilosofi, många kloka ord.