5 februari 2013

Blir det svårare att skaffa kapital till gruvbranschen nu?

Det är inte bara Telia som har det hett om öronen just nu, Northland Resources är ett annat bolag som har det jobbigt, dock av helt andra orsaker, bolaget har hamnat i penningknipa.

Den aviserade nyemissionen fryser inne, efter vd:s stora felräkning är det nog lite väl optimistiskt att tro att nyemissionen skulle kunna ros i hamn, förtroendet för ledningen lär vara förbrukat.

Men jag hoppas förstås på en lösning för Northland Resources och dess ägare, stora värden står på spel.

Jag undrar hur detta påverkar andra mindre gruvbolag som kan behöva kapital, som till exempel Nordic Mines, Kopparbergs och Nordic Iron Ore, sistnämnda ska så småningom in på börsen. Försvinner investerarna?

Biotekniksektorn har upplevt liknande problem då bioteknikbolag som Diamyd drog ned intresset för hela sektorn.

Ja, det är tråkigt när bolagen överraskar negativt, själv är jag försiktig med att placera stora summor i mindre oprövade bolag.

Jag är också försiktig med att placera större summor i produkter med hög hävstång. Sen några veckor tillbaka kan vi placera i Bull och Bear med en hävstång på 10, tydligen mycket populärt.

Men det gäller att hålla tungan rätt i munnen, så länge börsen går upp är allt frid och fröjd, men vänder det nedåt, kan det gå snabbt utför. Men jag kryddar också tillvaron med hävstångsprodukter emellanåt, men det känns mest som en lottsedel.

Jag känner mig tryggare med aktier och en långsiktig portfölj, där har jag också fått bäst avkastning genom åren. Idag kan jag glädja mig åt uppgång och ökad utdelning i rapporterande Alfa Laval och Intrum Justitia.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej i fina vårsolen!

Känner du till något noterat bolag som *arbetar* med ämnet grafen?

Jag är så nyfiken på hur det ska utvecklas och har under 2012 lyssnat till hur detta ämne fungerar. Spännande ämne! Jag hörde med aktiespararna för ett tag sedan men de kände inte till detta.
Nu solstolen på balkongen:)

Birgitta

Anders sa...

Chalmers försöker vara en av dem som ska leda ett EU-finansierat forskningsprojekt som ska löpa över 10 år och som ska ha en budget på 10 miljarder SEK. Forskning, och patent, leds framför allt av Samsung följt av IBM och andra företag som sysslar med t.ex. datalagring.
Från nordisk sida lär det vara Nokia som visar mest intresse och sedan har jag läst att t.ex. Volvo och Autoliv är intresserade och bevakar utvecklingen men att de inte kommer att gå in förrän tekniken är med mogen.

finansmamman sa...

Hej Birgitta och Anders,
Mycket intressant ämne.
Tack Anders för info. Vi får följa utvecklingen.

Solstolen låter skönt Birgitta, här snöar det.

Anonym sa...

Härligt! Jag följer detta med stigande intresse. Gott med mer information om vilka företag som kan tänkas vara av intresse. Tack för info!

Birgitta