8 februari 2013

Ett par byten i ppm-portföljen

Jag har just läst mitt orange kuvert på nätet, det dyker väl snart upp i brevlådan också. Det går att avsäga sig utskick men jag tycker ändå att det är bra med en påminnelse om pensionen brevledes, jag behåller utskicket tills vidare.

Enligt uppgifter i kuvertet betalar jag mer i avgifter än genomsnittet när det gäller ppm-fonder. Jag har valt fonder med relativt hög avgift utanför ppm-systemet, men med ppm-rabatten är avgiften ändå acceptabel så länge fonderna ger bra avkastning.

Tittar jag tillbaka några år är det Rysslandfonden och Skagen som avkastat bäst. De senaste åren har dock både Ryssland och Skagen tappat, avkastningen har varit medioker.

Den fond som avkastat bäst hittills i år av mina ppm-fonder är Avanza Zero, som är gratis!

Nu försöker jag se långsiktigt, det är sällan samma fonder ligger i topp år efter år, historisk avkastning är heller ingen garanti för fortsatt framgång, men det ger ändå ett kvitto på god förvaltning.

Här i stan har vi duktiga förvaltare, Didner&Gerge som vunnit flera priser, senast utsedda till årets fondbolag av Privata Affärer. Jag har följt bolaget genom åren och gillar deras placeringsstrategi, avkastningen har dessutom varit mycket bra sett över tid.

Jag byter Rysslandsfonden och Skagen Kon-Tiki  till Didner&Gerge Sverigefond. Kvar i ppm-portföljen blir endast tre fonder: Avanza Zero, Skagen Global och Didner &Gerge Sverigefond.

Trevlig Helg!

7 kommentarer:

Signs sa...

bra val!

själv har jag bara didner och gerge (två av deras fonder) och två av Skagens fonder. Enkelt och effektivt som har gett bra avkastning. Tidigare försökte jag krångla till det med mer "exotiska" fonder (snävt geografiska och branschfonder), men enkelhet och bästa förvaltare vinner i längden!

Sandra sa...

Av alla mina innahav i fonder är faktiskt Avanza zero den som gett mig bäst avkastning, vilket är väldigt roligt för en relativt fattig ekonomistudent!

Anonym sa...

"Den fond som avkastat bäst hittills i år av mina ppm-fonder är Avanza Zero, som är gratis!"
Hittills i år ja. Det har gått en månad :p.
Men har oxå valt b.la Zero.
Intressant blogg f.ö =)

Väl mött
/P

Anders sa...

Hej!
Vad anser du om melker som långsiktlig placering?
För övrigt spännande blogg!

börspappan sa...

då gör jag som dej!

Kristina sa...

Sparar du i några andra fonder, utanför PPM systemet?
Hälsningar

finansmamman sa...

Hej,

Till Signs,
Tror heller inte på att krångla till det, dessutom krävs det mer passning. Den tiden kan jag lägga på aktieaffärer istället.


Till Sandra,
Vad roligt, ja, billigast kan vara bäst ibland.

Till P,
Mycket kan hända, men förhoppningsvis ska året fortsätta i samma riktning.

Till Anders,
Bra långsiktigt placering, fina bolag i portföljen och bra ledning.

Till Börspappan,
Då får vi hoppas att valen ger god avkastning.

Till Krisitna,
Nej, just nu har jag inga andra fonder.