26 mars 2010

Fler börshandlade fonder

Nu kan man börja e-deklarera. Jag har tänkt börja med lite förberedelser idag, som att skriva ut alla avräkningsnotor och skapa ordning i bokföringen. Det försöker jag göra löpande men just nu ligger jag efter.

Jag tror det ska gå ganska fort att deklarera i år, det har inte varit så många inlösenprogram och splittar som tidigare år. K4 blanketten är dessutom redan automatiskt ifylld av min nätmäklare och det hjälper förstås, men vissa justeringar måste ändå till. Det är lika bra att sätta fart.

Ett stor antal så kallade ETF:er, börshandlade fonder är på väg till börsen. Redan idag noterar Deutsche Bank sin första ETF på Stockholmsbörsen, en fond som följer Euro Stoxx50, alltså de 50 största europeiska bolagen.

Och fler börshandlade fonder följer, Deutsche Bank räknar med att ha ett 50-tal fonder på börsen innan årets slut. En annan stor aktör, Ishares, har meddelat att man är på väg till Sverige och har för avsikt att notera ett 40-tal fonder. Spännande!

För den som är intresserad av börshandlade fonder finns en bra sida att studera, etfsverige.se.

Vi kommer förmodligen att bli översköljda av börshandlade fonder, jag gissar att det här bara är början.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hej,

Vad tycker du är målgruppen för börshandlade fonder och skulle du själv investera i dem?

Njuter av din blogg!
Adriana

Signs sa...

hej, bara lite nyfiken - för första gången tänker jag i princip ta Avanzas K4 underlag och föra över genomsnittliga omkostnadsbelopp direkt till e-deklarationen istället för att själv manuellt gå igenom allting. Har många många affärer så det kommer jag spara flera dagar och kvällar på, ser du någon risk i detta? Du säger själv att du själv manuellt måste korrigera/justera ditt K4 underlag från nätmäklare?
Du kanske har några tips på ev faror med att lita på nätmäklarnas underlag?

Lite skrämmande på sätt och vis att lita på att tekniken ska räkna rätt men samtidigt bör det vara så att risken att göra fel är större när jag själv manuellt går igenom den tjocka bunten med avräkningsnotor, etc. Och deras underlag ska ju vara korrigerat för nyemissioner, splittar, etc..

Kan tillägga att min deklaration i princp är K4 blanketten, har ingen anställning, fastigheter eller annat utan är alla inkomster är kapitalintäkter från aktierna så det förenklar ju det hela så klart.

Så känns fantastiskt att spara så mkt tid, men samtidigt lite skrämmande. Kan det vara så enkelt som det blir nu undrar man..

Anonym sa...

Hej Finansmamman!

Vad tror du om naturgas certifikatet hos RBS. Börjar se intressant ut tycker jag.

Studera gärna priset utveckling här:

http://research.stlouisfed.org/fred2/graph/?chart_type=line&s[1][id]=GASPRICE&s[1][transformation]=pc1

Hälsningar

G

finansmamman sa...

Hej Adriana,
I nuläget tror jag börshandlade fonder passar den aktive spararen bäst då informationen är knapphändig.

Jag kan själv tänka mig att investera i dem, hittills har jag mest handlat med bull och bear, men provar gärna någon annan fond jag finner inressant.

Roligt att du gillar bloggen.

finansmamman sa...

Till Signs,
Hej, K4 blanketten brukar stämma men jag kollar ändå av det. Ibland har jag gamla köpnotor som inte finns registrerade hos min nuvarande mäklare, då blir det en del manuella korrigeringar. Dessutom använder jag flera mäklare, som gör att det krävs justeringar.
Men jag tycker den förtryckta K4 blanketten ger ett bra stöd och spar tid.

finansmamman sa...

Hej G,
Tack för länken.
Jag har svårt att uttala mig om naturgas då jag inte följt råvaran, men håller med om att den tekniskt ser intressant ut.