4 mars 2010

H&M lockar mer efter split

H&M gör en split 2:1. Det innebär att en aktie delas upp i två aktier och detta ska ske efter årsstämman och utdelningen. Det förändrar egentligen ingenting mer än att det förstås blir fler aktier i bolaget och priset på aktien halveras.

Men det ger en psykologisk effekt, det är lättare att handla en aktie som inte känns dyr. Själv äger jag inga H&M aktier, men det kanske blir ändring på det efter spliten. H&M är ett bolag som år efter år visar upp fin tillväxt.

Jag har inga aktier alls inom textil- och modeindustrin, Odd Molly och Wesc tycker jag har ett alltför nischat mode och modetrender kan svänga snabbt, alltså inget för mina långsiktiga investeringar.

Då tycker jag H&M är intressantare, där finns något för alla kundkategorier. Aktien skulle platsa bra i min långsiktiga portfölj.

Friluftsbolaget Fenix Outdoor är också en aktie jag skulle kunna tänka mig, visserligen nischat mode men inte så känsligt för modetrender. Fenix kan även luta sig mot andra friluftsprodukter som till exempel ryggsäckar och gasolkök.

Ericsson har gått starkt de senaste dagarna. Uppgången ser ut att fortsätta idag och det lutar åt att jag tar hem vinsten på min mini future i Ericsson. Men aktierna har jag kvar.

Nu ska jag öppna det oranga kuvertet.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kappahl !!

Anonym sa...

Tycker Bure borde lämpa sig i din portfölj?

Anonym sa...

Hej där!
Jag har också funderat på H&M under en period nu. Mellan vilka kurser tycker du den ser som mest attraktiv ut?
Tack för en bra blogg!

Anders sa...

Hejsan,
Håller fullständigt med dig angående H&M. Det brukar normalt också vara bra att köpa strax före eller efter en split då aktien går upp lite efteråt.

Fenix Outdoor är ett mycket bra företag som är inne i ett intressant skede med tanke på USA marknanden.

Tidigare hade jag GANT me de blev ju uppköpta av Lacoste familjen. Ett alternativ är förstås Björn Borg som leds av just den gamla GANT chefen. Jag misstänker dock att BB är mer konjunkturbeoende än tex Fenix.

Ytterligare ett alternativ är finska Amer Sports men då minskar andelen kläder till förmån för sportgrejor (Salomon, Wilson, Atomic, Suunto). De har dock de sista åren haft de lite tufft men detta året blir nog bättre med tanke på vilken fin vinter vi haft.

finansmamman sa...

Till anonym:

Ja, Kappahl också förstås.

Bure finns i min portfölj.

Köper man H&M på lång sikt och vid olika tillfällen har kursen inte lika stor betydelse. Jag kan inte säga någon speciell kurs.

Anders:

Tack för tipset angående finska Amer Sports, det kände jag inte till.