6 april 2011

På bolagstämma hos Ratos

På våren är det säsong för bolagsstämmor. Det är ett bra tillfälle att lära känna bolaget och dess ledningen lite närmare, få en summering av året som gått och höra lite om hur bolaget ser på framtiden.

Igår besökte jag Ratos bolagsstämma som gick av stapeln i Berwaldhallen. Ratos som är ett private equity-bolag har en rad intressanta bolag i sin portfölj. Idén är att skapa avkastning genom att köpa, utveckla och sedan sälja företagen när rätt tid är.

Vd Arne Karlsson berättade om året som gått, om förvärv och exits och beskrev hur bolagets affärsmodell fungerar. En affärsmodell som Arne Karlsson beskriver som robust, den har tillämpats sedan 1999 och har överlevt fyra kriser och två bubblor och kan säkert fungera länge än.

Nog måste man säga att affärsmodellen fungerar, Ratos har avkastat 27 procent per år sedan 1999, inte illa, en riktig superaktie.

Ratos mål är att varje investering ska ge en genomsnittlig årlig avkastning på 20 procent och det har man lyckats med, genomsnittet ligger på 26 procent på totalt 32 försäljningar sedan -99.

En fråga från publiken om den senaste investeringen, den finländska biografkoncernen Finnkino dök upp. Biografverksamheten har haft en tillväxt på 9 procent de senaste fem åren. Med investeringar i ny teknik och fler salonger vill man vidareutveckla Finnkino, cirka 30 procent av verksamheten finns i Baltikum och där ser Ratos en potential.

För mig är Ratos ett kvalitetsbolag med bra ledning. Jag har haft aktien länge i portföljen och det är en av mina bästa placeringar. Jag förstår egentligen inte varför analytikerna har en så njugg inställning till bolaget.

Men nu behöver man ju inte alltid följa analytikernas råd, många gånger kan det löna sig att göra tvärtom, investera i de minst populära bolagen.

Stämman avslutades med förtäring, lite lätt kaos, men jag tror ingen behövde gå därifrån hungrig. Jag lovar att det smakade gott.

3 kommentarer:

Admin sa...

Vad roligt att du också var där! Jag såg dig inte. Ska lägga upp en recension av stämman på min blogg inom de närmsta dagarna. Tyvärr fick jag gå därifrån hungrig eftersom maten tog slut. Kände mig inte på det bästa humöret efter det :).

Anonym sa...

Var också där tillsammans med cirka 1000 andra! Såg er inte...! Arne K var som vanligt synnerligen intressant och "lätt" att lyssna till. Förlitar mig mycket på hans makroekonomisyn. Han inger stort förtroende. Har Ratos-aktier sedan början av 80-talet. Min bästa aktie alla kategorier!

Till Finanskvinnan: Tråkigt att Du blev utan mat (trots att jag inte åt något...). Men det blev en klar rusning ut till buffén under de sista punkterna på dagordningen...

finansmamman sa...

Hej,
Till Finanskvinnan,
Ja, det är inte lätt att hitta någon i det vimlet, men jag vet ju inte hur du ser ut, kom gärna fram och heja om du hittar mig vid nästa tillfälle. Nästa stämma jag siktat in mig på är Ericsson, men där är det säkert ännu större vimmel.

Anonym,
Håller med om att Arne Karlsson inger stort förtroende. Ratos känns som en trygg placering.