20 september 2007

Vad vinner Sverige på i OMX-affären?

Det ser ut som OMX-affären är klar, och alla detaljer ska presenteras idag. Hur upplägget ser ut i stora drag står att läsa i DN. Ett korsvist ägande mellan Dubaibörsen och Nasdaq, där Nasdaq får störsa delen ca 80%. Jag tycker inte alls det känns bra att släppa kontrollen över OMX till utlandet, att tappa allt inflytande, att styrningen sker från Nasdaq. Hur ser det ut om några år, och vad har vi att vinna på med denna affär? Nej, det här tycker jag inte är bra för Sverige.

Idag kommer det mesta att handla om budgeten och det ska bli intressant att se hur den kommer att påverka min familj. En hel del har ju redan läckt ut, men det blir säkert överraskningar.

Noterar att Privata Affärer har West Sibirian (som jag skrivit en del om) som "dagens aktie".

7 kommentarer:

Köksbordskapitalisten sa...

Jag anser att Sverige vinner en hel del. Om du är intresserad kan jag rekommendera min analys av konsekvenserna av samgåendet.

Anonym sa...

Hur tolkar du den kraftiga kursstegringen i Eastpoint?
/E-ägare

Anonym sa...

Vad sverige vinner på OMX affären är helt ointressant!

Trots allt är OMX ett börsnoterat aktiebolag. Såldes är det enda intresasnta vad aktieägare får ut av affären.

Sverige kan ställa upp regler för börshandel, men man bör inte äga börsen som man gjorde fram till i mitten av 90-talet. Vem som äger börsen om det amerikaner, araber eller Kalle och Lotta i Hallstahammar är ointressant och inte minst har alla rätt att sälja sina aktier till vem man vill. Och alla andra har rätt att köpa aktier.

Som aktieägare skall man självklart sälja till den som betalar mest.

Min uppfattning är att jag tror börser som bolag är borta om några år. I framtiden är det enda intressanta direktrasaktioner dvs banker som är sammankopllade i ett nätverk. De stora investmentbankerna utvecklar idag systemet "turquise" som är just detta nya MiFid regler kommer göra detta lagligt från 1/1 2008.

Det är inte konstigt att Investor vill sälja OMX då SEB snart kommer vara en konkurrent till börsen.

finansmamman sa...

Hej köksbordskapitalisten!
Har tittat in på din blogg.

finansmamman sa...

Jag har ingen direkt förklaring till kursuppgången i Eastpoint,men sökmotoroptimering har fått mycket uppmärksamhet i tidningar, kanske den senaste ordern gör sitt till, ev. något på gång som vi inte vet.

finansmamman sa...

Som aktieägare i OMX vinner man på affären, men jag är fortfarnade tveksam om det är bra för Sverige.

Köksbordskapitalisten sa...

Trevligt att du tittar in på min blog!

Den viktigaste konsekvensen kan visa sig bli att det upplevda avståndet minskar. Att den Nordiska börsen inte bara ses som en viktig regional börs utan som en framträdande europeisk börs.

Tyvärr äger jag inga aktier, inte heller i OMX.