1 december 2008

Miljöbilar ger batteriboom?

Idag kommer mer dyster statistik, inköpschefsindex faller, bilförsäljningen rasar och varslen ökar. Börsen ser också trist ut, åtminstone nu på morgonen.

En liten ljusglimt ändå att utdelningarna börjar ticka in, först ut för min del är Svolder som visserligen sänkt sin utdelning från 6 kr till 4 kr per aktie, men det är välkomna julklappspengar ändå. Nästa på tur är Skistar som jag tror har oförändrad utdelning, resten av utdelningarna kommer på andra sidan året.

Jag har varit inne på Nasdaq och handlat. Efter att ha läst en del artiklar om miljöbilar och elhybrider började jag fundera över vem som tillverkar eller kommer att tillverka alla bilbatterier. Marknaden borde bli stor om vi nu tänker oss att elhybrider slår igenom, låt säga att dagens bilproduktion ställs om mot elhybrider. Panasonic och Toshiba verkar vara stora tillverkare av batterier men de bolagen innehåller så mycket mera, jag vill ha en renodlad batteritillverkare. Efter lite letande så fastnade jag för Advanced Battery Technologies, handlas under ABAT på Nasdaq. I juli var kursen runt 6 dollar, nu står den runt 2 dollar, själv betalade jag 1,68. Det ska bli intressant att följa bolaget en tid.
Det är fantastiskt vad lätt det är att handla med utländska aktier nu, jämfört med några år tillbaka. Det svåra är att hitta information om bolagen, det tar väldigt mycket tid.

3 kommentarer:

Anders Arnerlöf sa...

Hejsan,
Intresant! Jag vet att Warren Buffet har kopt pa in sig i en kinesisk bilbatteritillverkare (via MidAmerican Energy) som aven haller pa att ta fram en elbil. Detta kommer utan tvekan att sla ut etanolbilar som nog bara ar ett sidospar. Tyvarr kan det laga oljepriset gora att intresset for miljobilar minskar. I USA kostar en liter cirka 4,2 kr/liter (Virgina). Samtidigt kommer nog minskad oljeproduktion snart att skicka upp oljepriset och intresset kommer tillbaka.

Ser framemot att folja din blogg om denna spannande investering.

finansmamman sa...

HejAnders!
Tack för upplysningen,intressant, ska kolla upp det närmare. Tror också etanolbilar är ett sidospår.

Anonym sa...

Hej. Har för mig det var Mitsubishi som har startat upp en ny fabrik (vet inte om det är ett eget företag) tillsammans med Japans största batteritillverkare för att säkra produktion av batterier inför framtiden. Så detta är en verkligen en spännande marknad med ljusa utsikter! Japanska biltillverkare ligger ljusår före europa/usa på denna marknad.