3 maj 2010

Oljan i fokus

Helgen har varit bra. Vi har varit ett par dagar i sommarstugan, ganska blåsigt och kallt men ändå skönt. Planerna var att sätta på vattnet, men efter den här långa kalla vintern hade delar av pumpen frusit sönder, inget vidare.

Det här är ju ändå ganska små problem jämfört med oljeutsläppet utanför USA:s kuster, där har vi verkliga problem. Jag tycker det är bra att Obama har rest till platsen, det sätter fokus på katastrofen och bör sätta hårdare press på de ansvariga att göra sitt yttersta för att få stopp på oljeflödet.

Det känns lite lugnare när stödpaketet till Grekland är i hamn, men jag är ändå rädd för att det lär bli fortsatt stökigt både i Grekland och på börserna en tid framöver.

Men det finns positiva bitar också, inköpschefsindex i Sverige steg till 64,0 i april, jämfört med 61,1 föregående månad . Även euroområdet visar upp postiva siffror, från 56,6 föregående månad till 57,6 i april.

Bilbranschen ser ut att ha fått ett uppsving och det syns även på aktiekurserna. Bilia som för inte så längesedan var illa ute klättrar stadigt uppåt, just nu är kursen 99 kr. Bolaget har även fått en köprekommendation av SHB idag, riktkurs 130 kr.

Ja, hela fordonssektorn rör sig uppåt med Volvo och Scania i spetsen. Bland deras underleverantörer kan man eventuellt hitta bolag som inte hängt med i börsuppgången.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Har en snabb fråga ang. substansrabatt. Om ett bolag har ett substansvärde på 133kr/aktie och en kurs på 100 kr. Är då substansrabatten 24,8%? (33/133) eller är den så enkelt som 33% ?

Tack på förhand!

Anonym sa...

Hej Anonym!

Bolagets innehav är värda 133kr. Kursen 100kr.

Substansrabatten ska då vara 133/100= 1,33

Alltså är bolagets innehav värda 33% mer per aktie än vad aktien kostar, SUBSTANSRABATTEN är då 33%.

finansmamman sa...

Hej,
Jag ser att du redan fått svar på din fråga.
Man kan säga att du betalar 100 kr för aktien men får egentligen tillgångar motsvarande 133 kr. Substansrabattten är då 33%.