7 maj 2010

Säkrar PPM-pengar i räntefonder

Det var ju inte så många dagar sedan börsen slog rekord och det mesta såg ljust ut. Nu har den glädjen snabbt bytts ut till kursfall och oro. Bolagsrapporterna kommer i skymundan och fokus sätts på eurokrisen, med all rätt.

Jag har hittills inte sålt av några aktier, jag avvaktar, men följer naturligtvis noga utvecklingen i Grekland och övriga Europa. För den som behöver pengar inom en snar framtid kan läget vara annorlunda, då är det lika bra att säkra upp pengarna, ingen vet hur länge fallet varar.

När det gäller PPM-fonderna funderar jag på att göra en omplacering, jag byter mina aktiefonder till en kort räntefond. Räntefonden får bli en tillfällig parkeringsplats, den ger ingen större avkastning men känns säkrare. Jag byter tillbaka till aktiefonder så fort läget stabiliserat sig.

Annars avvaktar jag som sagt...

8 kommentarer:

Anonym sa...

Kan inte detta ses som ett läge att utöka sin portfölj när många aktier har rasat? Många bolag har som du även nämnt redovisat mycket bra resultat och anledningen till raset är rädslan för Greklands ekonomi och euron, inte att bolagen går sämre. Eller finns risken att företagens resultat som gått bra skadas på sikt av detta också? Annars känns det som ett läge och investera i. Frågan är bara hur länge oron kommer att fortsätta.

mfdl80 sa...

Investerar man långsiktigt så bör främst stabila företag med en bra nettokassa samt bra produkter lämpa sig.
Många bra bolag har rena rea-lappen hängande över sig nu och på sina håll kan det vara värt att öka.
Det går ju dock inte att undvika att in princip ALLA bolag drabbas av detta. Euron går dåligt och grekernas lånesoppa sprider sig snart till hela medelhavet.

Men, på sikt ser det bra ut. Kolla bara här i Svea. Arbetslösheten är på väg ner och Sverige har i generella mått mätt klarat sig bra de senaste åren. Vi är en av få länder i EU som klarar budgetunderskottskravet...
Jag måste också säga att den senaste veckans breda nedgång är lite irrationell. Känns lite panik över det hela..

Har man inte behov av cash omgående eller inom en snar framtid så bör man sitta still.

Personligen har jag bara sålt av En gång under alla år... Det blir bra till slut. Tro mig.

Cumulus sa...

Finansmamman: jag trodde inte att du sålde aktier? Att du köper för att behålla.
Lägger du in en länk till din strategi är du snäll

Anonym sa...

Jag trodde inte du var spekulant, förvånad!

finansmamman sa...

Till Anonym,
Jovisst kan man tycka att det är köpläge, frågan är om fallet fortsätter och det yppar sig ännu bättre köpläge. Ingen vet förstås. Jag brukar köpa aktier vid olika tidpunkter just för att det är svårt att pricka bottenkursen.
Sprider sig oron till Portugal och Spanien och eurosamarbetet går om intet, då lär även de svenska företagen påverkas.

finansmamman sa...

Till mfdl,
Jag håller med dig.

Till Cumulus,
Min strategi är långsiktighet men ibland behöver man göra någon omplacering.

Till Anonym,
Jag förstår inte vad du menar.

Fredrik sa...

Intressant att se hur företagsvärderingarna förändras i USA och Asien när Euro-länderna krisar.

När George W Bush vägrade rädda Lehman Brothers utlöstes finanskrisen -08 (som hade bubblat lite under ytan ett tag innan dess). Min känsla är att det krävs en mindre katastrof innan makthavare vågar riskera stora förändringar för att åtgärda de aktuella problemen.

Sett till Greklandskrisen är min gissning att det krävs en större katastrof än det som hänt hittills för att de inblandade makthavarna ska inse vad som krävs. Portugals senaste korrigering av statsfinanserna är en tydlig signal om att de flesta fortfarande har huvudet långt ned i sanden.

Undrar om Grekland, Portugal och Spanien är kvar i Euro-samarbetet innan året är slut?

finansmamman sa...

Fredik,
Tack för dina synpunkter. Jag tror de länder du nämner kommer att finnas kvar i eurosamarbetet.