30 juni 2010

HQ-härvan nystas upp

Det har inte blivit så mycket tid vid datorn den senaste tiden, alldeles för fint väder och med den svenska sommaren vet man ju aldrig, det är bäst att ta vara på de fina dagarna. Det har istället blivit en del båtturer och så har vi firat midommar förstås.

Sen har vi stugan som kräver en del ompyssling, man kan väl säga att det finns hur mycket som helst att göra på ett sommarställe. Men det känns ändå ganska kravlöst, det finns inga tidsramar uppsatta, men för att känna mig nöjd vill jag ändå slutföra några projekt, dags att börja alltså.

Ja, vad säger man då om HQ Bank?
Det som förvånar mig är att man sysslat med handel som man uppenbarligen inte förstått sig på, man har förlitat sig helt på ett fåtal personer som ansågs besitta de kunskaper som var nödvändiga för dylik handel.

Att förstå verksamheten är en av grundstenarna för såväl placerare, styrelse och aktieägare. Här har det uppenbarligen brustit.

Den förlusttyngda tradingportföljen är nu avvecklad till priset av 1,2 miljarder kronor. Styrelsen ställer sina platser till förfogande och öppningar finns för en strukturaffär. Ska man försöka hitta något positivt i HQ-kraschen kan det vara att åtgärder satts in snabbt och resolut.

Men efterdyningar kan förstås komma i form av kundflykt, förvaltare som lämnar osv. Mycket står på spel och det gäller att snabbt bygga upp förtroendet för banken. Som alltid tar det tid att bygga varumärken, desto snabbare att rasera. Samtidigt verkar vi glömma fort, titta på Carnegie.

Jag behåller, trots alla turer, mina aktier i HQ Bank. Jag behåller även mina ppm-placeringar i HQ-fonderna.

3 kommentarer:

Aktielurken sa...

Hej!
Tack för en bra blogg, ska börja själv.
Men hur gör man för att bloggen ska synas på google, det gör inte min :(

mfdl80 sa...

Väl tänkt! Att Tradingverksamheten gått åt fanders har inget att göra med att fondförvaltningen varit god under de senaste åren...

Jag ska också behålla mina!

Trevlig sommar!

Mvh

finansmamman sa...

Till Aktielurken,
Det kan ta några dagar innan den syns på google, kolla också att du bockat i rutan för indexering.

Mfdl80,
Tack för din kommentar. Önskar också dig en trevlig sommar!