28 september 2010

Botanisera bland ETF:er

Flera börshandlade fonder, så kallade ETF:er introduceras nu på börsen. UBS lanserade sex ETF:er i mitten på september som följer internationella index. På tur står Xact Fonder som imorgon lanserar åtta nya börshandlade fonder.

Det finns just nu runt 60 ETF:er noterade på den svenska börsen. Än så länge är omsättningen ganska låg i de nya fonderna. Hävstångsfonderna Bull och Bear däremot har hög omsättning, men så har de också funnits under en längre tid på svenska börsen.

Totalt sett ökar dock de börshandlade fonderna omsättningen på börsen och jag är ganska så övertygad om att den kommer att ta fart på allvar när många upptäcker fördelarna med ETF:er.

Xacts nya fonder erbjuder placering inom sju olika sektorer; bank, basindustri, bygg & fastighet, energi, konsument, läkemedel och verkstad. Här får man exponering mot de största och mest omsatta nordiska bolagen inom respektive sektor.

Ny är också Xact Norden 120, den följer utvecklingen för de 120 största och mest omsatta aktierna på de nordiska börserna.

Den årliga förvaltningsavgiften för Xacts nya fonder ligger på 0,4 procent, ingen utdelning ges.

Jag tror det kan bli ett ganska stort intresse för de nya nordiska sektorfonderna. Ett område som är hett just nu är fastigheter, där slår bolagen kursrekord på löpande band.

Man får förstås se upp, det bästa kan vara taget hos vissa bolag, andra har mer att ge. Tror man på fortsatt uppgång för fastighetsbranschen kan en börshandlad fond vara lämplig, då får man en hel korg med bygg- och fastighetsbolag.

Som sagt imorgon lanseras de nya fonderna.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej, i våras utlovade du ett inlägg om vilka typer av räntefonder man kan satsa i, vid olika scenarier.
Själv funderar jag på om man skall köpa långa eller korta, vid oroligheter osvosv.
Är det på gång, eller har du skippat ideen?

finansmamman sa...

Hej,
Börsen har gått bra och jag har i dagsläget inga planer på att flytta pengar till en räntefond, därav det uteblivna inlägget.
Men du kan själv jämföra korta och långa räntefonder på www.morningstar.se. Där kan du se historik över fonderna och hur de gått i år. Långa räntefonder ser ut som vinnare.