6 september 2010

Från "sunkig" finansskandal till nya affärer

Alfa Laval lägger ett bud på avfuktningsbolaget Munters. Så skönt att få något annat att koncentrera sig på än HQ-skandalen.

Munters bedöms passa väl in hos Alfa Laval, man jobbar inom samma segment. Förvärvet av Munters kompletterar och förstärker bolagets positioner inom värmeöverföring.

Dessutom ser man geografiska fördelar för båda bolagen, idag är man starka på olika marknader. Genom förvärvet kan man förbättra närvaron på flera håll. Säkert finns där också synergieffekter. Det här var klart intressant.

Angående HQ-skandalen så kan jag bara konstatera att det är vi små aktieägare som är de stora förlorarna. Värdet på HQ-aktien har raderats ut på mindre än en vecka.

Här ser man vikten av att sprida riskerna på flera bolag, gärna då i olika branscher. Att vara påläst brukar också hjälpa, men friserar man siffrorna och för aktieägarna bakom ljuset som HQ Bank gjort hjälper det föga. Snudd på kriminellt kan man väl säga.

Det är som sagt tufft att vara aktieägare ibland, obehagliga överraskningar kan, som det visat sig, dyka upp när man minst anar. Men så är det att vara placerare och aktieägare, det är en del av spelreglerna. Man tar en risk och den måste man vara medveten om.

För att inte låta alltför negativ kanske jag ska tillägga att det här är inget som hör till vanligheterna. Det är första gången jag råkar ut för en smäll som denna.

I helgen har jag varit på svampjakt med gott resultat. Det är lätt att glömma att man ska rensa allt när man kommer hem, det tog hela kvällen, men nu ligger äntligen det mesta i frysen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag menar inte att vara "besserwisser", men såhär med facit i hand, så borde ju stora varningsklockan ha ringt efter smällen i våras.
Det var förståss lätt att köpa det som ledningen sade, dvs att NU kommer det att bli bra, men man bör ju fråga sig varför det inte blev bra innan...
Slutsatsen, som jag drar, är att när ett företag halverar sin kurs pga dåliga affärer, så bör man fly/sälja. Det är sällan som div räddningsplaner fungerar.
Eller?

finansmamman sa...

Hej,
Efter att ha läst Finansinspektionens rapport håller jag med om att det hade varit bättre att sälja aktierna.