18 september 2011

Dags för ny omgång i Fondspelen

Min dotter har fått ett mail från Unga Aktiesparare som talar om att nu är det dags att anmäla sig till höstens omgång av Fondspelen. Spelet riktar sig till ungdomar mellen 16-29 år och arrangeras av Unga Aktiesparare tillsammans med J.P Morgan Asset Management.

Man kan spela enskilt, i lag eller med sin klass. Med 100 000 fiktiva kronor bygger man sin egen fondportfölj, sen gäller det att få den att öka så mycket som möjligt i värde. Portföljen måste innehålla fem fonder och omplaceringar ska göras under de tio veckor spelet pågår.

Det finns även ett utbildningsmoment inlagt i spelet, målsättningen är att deltagarna ska lära sig så mycket som möjligt om fonder och sparande på ett enkelt och roligt sätt.

Några nya fonder har tillkommit, Didner & Gerges fonder finns med på listan till hösten.

Fina priser delas ut varje vecka och förstapristagaren vinner 30 000kr. Sista anmälningsdag är 2 oktober, läs mer om Fondspelen här.

Kanske är det här ett sätt att få ungdomar intresserade av aktier och fonder, man lockar med kamrater och klasskompisar i spelet. Samtidigt går det stick i stäv med en av Aktiespararnas gyllene regler, nämligen att spara långsiktigt.

Jag kan tänka mig att det här har diskuterats en hel del på kansliet, här uppmanar man till kortsiktighet och täta fondbyten, men man får helt enkelt skilja på spel och verklighet ungdomarna vill knappast vänta flera år på spelvinsten.

Inga kommentarer: