19 juli 2013

Att betala skatt ger framtida inkomster

Våra ungdomar är i full gång med sina sommarjobb där de trivs mycket bra, inte så dumt heller att få lite mer pengar att röra sig med. De har fått en bra start i arbetslivet med ordentliga anställningsavtal och avtalsenlig lön.

Tillsammans med sommarjobb och en del extraarbete under terminerna är det möjligt att inkomsten når över 18 800 kronor, där går gränsen för att inkomsten ska bli skattefri. Det här är något som diskuteras bland sommarjobbande ungdomar, hur viktigt är det att hålla sig under gränsen?

Jag har aldrig tänkt i de banorna, det är ju inte så att alla pengar försvinner till skatt, det mesta får den arbetande trots allt behålla, dessutom avsätts en stor del till pension.

Nu är kanske inte pensionen det första ungdomarna tänker på, men det kan var intressant att veta att tjänar du 20 000 kronor betalas cirka 1400 kronor i skatt, men samtidigt avsätts cirka 3400 kronor till den allmänna pensionen.

Det avsätts alltså mer till pension än vad som betalas i skatt, detta gäller ända upp till en årsinkomst på 160 000 kronor. Siffror som Fondbolagens förening tagit fram.

Fondkollen.se finns diagram som illustrerar detta och även bra tips när det gäller studentekonomi, hur mycket man kan tjäna innan studiemedlet sänks till exempel.

Att betala skatt ger framtida pension, något att tänka på även som ung.

Trevlig helg! 

7 kommentarer:

börspappan sa...

nåt som yrkesverksamma ofta surt påpekar är att det är de som försörjer dagens pensionärer-det är alltså I N T E till sin egen framtida pension de betalar in -var det fel tänkt? vore intressant få detta utrett!!!!

Anonym sa...

Både ock.

Premiepensionen behåller du själv hela vägen, det som inte tas i avgifter på diverse ställen förstås. (Inte bara fondbolagen tar avgift.) Om nu bara politikerna kan hålla fingrarna borta från den syltburken alltså!

För allmän pension går "pengarna" till dagens pensionärer, men det ger också "poäng" som gör att du får din del av kakan när du pensioneras.

Chrimatistikos sa...

Lite konstigt sätt att tänka på tycker jag. Ja, man får pension i framtiden av att betala skatt men den summan är ju så enormt mycket mindre än vad man skulle fått om man skulle sparat själv.

"Hej. Vi tar hundra kronor av dig varje år men i gengäld får du 10 kr varje år när du blivit pensionär runt år 2060, bra va?!"

"tjänar du 20 000 kronor betalas cirka 1400 kronor i skatt, men samtidigt avsätts cirka 3400 kronor till den allmänna pensionen"
När du skriver så så låter det som att staten är snäll och skänker pensionspengar till alla om du bara betalar lite i skatt men så är det ju inte. Det är ju företagen som måste betala jättehöga avgifter för att ha anställda i form av sociala avgifter, dessa är så höga i Sverige att företagen drar sig för att anställa folk då lönerna blir så dyra för dom.

Anonym sa...

Men när man är under en viss ålder 25år?) så betalar man väl inte in till pensionen alls? Eller minns jag fel?

finansmamman sa...

Hej,
Till börspappan, ja, du har redan fått ett svar ser jag. Numer är det pensionsrätter som arbetas ihop till framtida pension, den allmänna pensionen. Men vem vet om systemet är i bruk när dagens ungdom ska gå i pension. Förr var det ATP-poäng som gällde, se hur de gick med det systemet.

Till Chrimatistikos,
Ja, håller med om att de sociala avgifterna är höga, många gånger är det nog arbetsgivaren som vill ligga under den skattefria gränsen.
Jag återger siffror och resonemang från Fondbolagens förening, någon ska naturligtvis betala för pensionen, inget som staten bjuder på, instämmer.

Till Anonym,
Jag känner inte till någon nedre åldersgräns.

Anonym sa...

Undre åldersgräns är det för vissa tjänstepensioner.

finansmamman sa...

Just det, vissa har lagt gränsen vid 25 år.