17 april 2008

Åtgärder krävs

Att många unga inte har någon större koll på pengar har jag skrivit lite om tidigare. Den senaste rapporten från kronofogdemyndigheterna visar på 130 000 betalningsföreglägganden år 2007, en ökning på 18 %, gäller ungdomar mellan 18 och 24 år. Bland 18-19 åringar är ökningen hela 30 %. Både kronofogdemyndigheterna och konsumentverket vill att privatekonomi ska upp på skolschemat, det tycker jag vore bra. Samtidigt måste föräldrarna ta sitt ansvar, men uppenbarligen räcker inte det i dagens samhälle, det är alltför lätt att låna pengar. Åtgärder krävs och det snabbt, så unga slipper hamna i registret hos kronofogden. Rapporten från kronofogdemyndigheterna och konsumentverket är överlämnad till regeringen som också fått förslag på åtgärder. Att lära barn och ungdomar hantera pengar är inte helt lätt, det kan jag som förälder intyga.

Idag rapporterar Getinge, det ser bra ut, stark orderingång och bättre resultat än väntat. Jag har inte hunnit ta del av hela rapporten ännu så jag återkommer.

2 kommentarer:

ekonomitips sa...

hej!
det handlar väl inte bara om att det är för lätt att låna pengar, det handlar oxå om att man ska nya kläder, se bra ut mm....
många som har dåligt självförtroende fastnar då i tänket"jag måste ha" men det finns inget måste! var och en gör som du vill och har råd med, och de som tar sig vatten över huvudet för att imponera på andra, ja de får stå där med skägget i bevlådan!

finansmamman sa...

Du har helt rätt, det är inte bara lån det handlar om, utan också om att köpa sig en livsstil som man kanske inte har råd med, att hänga med.