15 januari 2009

Handla med råvaror?

Jag har tittat lite närmare på råvarusektorn som är betydligt intressantare nu än när råvarucertifikaten introducerades på börsen i våras. Då pekade alla kurvor uppåt och råvarupriserna stod på topp, ändå spådde många att råvaruboomen skulle fortsätta flera år, trenden brukar vara uthållig och till det kom att tillväxtländerna hade stor efterfrågan på råvaror, och spekulation förstås. Det hela liknade en ny bubbla.
Nu är efterfrågan lägre och priserna är på en helt annan nivå, det kan vara rätt tidpunkt att gå in.

Det går att handla direkt över börsen med råvarucertifikat där de finns på en separat lista. Jag har inte handlat med råvaror tidigare men är nyfiken på att prova certifikaten. Det är främst olja, zink och guld som jag skulle kunna tänka mig. Jag förväntar mig absolut inga snabba klipp utan det här får man se långsiktigt, det kan ta tid innan trenden vänder. Naturligtvis är det heller inte riskfritt. Jag ska återkomma den dagen jag handlar.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Att "handla" med råvaror verkar inte vettigt alls, tycker jag. När man köper en aktie så köper man ju en del i ett företag som ger utdelning, men när man köper en råvara så... tja, inte sjutton får man någon utdelning iaf. Det är spekulation i en prisuppgång, och då kan man väl lika gärna spela på lotto.

Anonym sa...

Jag håller inte alls med Arne, jag köper iaf inte aktier pga utdelning utan för deras uppgångspotential. Om det är utdelning man är ute efter kan man lika gärna sätta pengarna på banken och slippa risken att aktien faller. Var komer du handla med råvaror finansmamman? CMC har ganska mycket råvaror utan coutage (sen tar de såklart någon procent i marginal men ändå)

Anonym sa...

Men om jag får klaga lite till då: Man kan köpa en aktie för att bolaget blir framgångsrikt, växer och därmed stiger din aktie i värde. Men råvaror? Ska en råvara bli framgångsrik? Tja... ok, man kan förutsäga tillgång och efterfrågan på råvaror i framtiden men det verkar så oändligt mycket svårare än att utvärdera företag. Handla på ni, men jag gör det inte :)

finansmamman sa...

Till Arne:
Köper man enbart råvaran slipper man en företagsrisk, samtidigt är det viktigt att veta var i konjunkturcykeln man befinner sig.
Håller med om att utdelningen på aktier är bra, jag ser det som en extra bonus.

finansmamman sa...

Till Johan:
Jag tänker handla med ABN AMRO:s Open End certifikat genom min vanliga depå, det verkar enklast i nuläget.

Anonym sa...

Nog inte fel att börja handla värdepapper som har med råvaror att göra. Men bäst är nog att 'månadsspara' eftersom vi bara är en bit in i lågkonjunkturen. Det dröjer ett tag till innan efterfrågan driver upp priserna igen. Men guld verkar helt OK, har placerat en del, och kommer köpa mer framöver.
/Dagge

http://borstipsaren.se/