20 augusti 2009

Sms-lån en inkörsport till skuldfällan

Att sms-lånen ökar kraftigt har det pratats om de senaste dagarna. Jag anser att någon form av regelverk bör införas för lånen.

Lånen är alldeles för lättillgängliga, ett knapptryck bort och med begränsad kreditprövning, dessutom är räntan extremt hög. Det är lätt att gå i fällan.

När nu Kronofogden återigen rapporterar om ökade obetalda sms-lån tycker jag man bör snabba på med ett regelverk innan allför många råkar illa ut. Att som ung komma ut i vuxenlivet med betalningsanmärkningar i bagaget kan ställa till med bekymmer.

Nu är det inte enbart unga som drabbas av betalninganmärkningar utan den största ökningen har skett bland vuxna. Kanske är det så att vuxna nu tagit till sig tekniken med mobil-lån som ungdomarna var snabba att lära sig.

Många ungdomar behöver också lära sig vad ränta är, läs mitt tidigare inlägg här, 41 procent av 18-19 åringarna vet inte vad ränta är. Det är kanske dags att införa ämnet privatekonomi på schemat.

Apropå Saab-affären tycker jag att det var bra att Reinfeldt igår tydliggjorde regeringens inställning till finansiering för Saab.

7 kommentarer:

Ulrika sa...

Hej, jag säger att vi behöver inga relgeringar av SMS-lånen. Vad vi behöver är en uppdatering av Kronofogdens uppdrag. Idag sitter vi och ondgör oss över hur dumt det är med SMS-lån, och samtidigt är statliga tjänstemän beredda att sälja folks bostäder på exekutiva auktioner. För att stötta SMS-låneföretagen i deras önskan att få tillbaka kapitalskulden, 2 230 % ränta och alla avgifter.

Om KFM slutade driva in dessa lån, och SMS-låneföretagen själva fick stå för fiolerna istället för skattebetalarna, hur lång tid skulle det ta innan vi fick en självsanering?

//Ulrika Ring

Eric sa...

Jag får nog hålla med Ulrika och säga att dom inte bör regleras. Som vuxen människa tycker jag att man själv är ansvarig för sina handlingar och får stå för dom. Tar man ett SMS-lån och inte kan betala har man bara sig själv att skylla. Informationen om ränta och avgifter finns där, bara att ta till sig. Även en 18-19-åring bör förstå att man inte får pengar gratis.

Behöver man ta et lån på ett par tusen kronor för att kunna köpa något, ska man kanske snarare fråga sig om man skall köpa det överhuvudtaget. Jag misstänker att SMS-lån sällan går till livsnödvändiga saker, även om det säkert sker ibland.

Anonym sa...

Uj uj vad hemskt då samtidigt som regeringen skinnar folk på pengar i dessa till på köpet bistra tider.Var är lagarna mot detta !?.

Pelle

smslån sa...

Visst kan smslån vara en dålig fälla men vad jag inte förstår är hur tidningarna och kronofogden försöker få folk att inte ta dessa lån genom att uppmärksamma om att de finns. Nu har det ju skrivits så mycket om lånen att alla känner till dem och då lånar företagen ut mer och mer pengar varje dag. Vore därför bättre att typ informera om tjänster som jämför smslån så att folk åtminstånde tar det smslån som är billigast innan de lånar.

finansmamman sa...

Till Ulrika:
Jag är tveksam om idén går att genomföra, men en självsanering skulle det sannerligen bli.

Eric: Trots att räntan är så hög på sms-lån tar folk dessa lån utan att tänka efter för att det är så lättvindigt.

Anonym: Hur skinnar regeringen folk på pengar menar du?

Smslån: Håller med om att jämförelse mellan lånen är bra.

Anonym sa...

Håller med tidigare debattörer - lånen bör inte förbjudas - däremot måste kreditgivningslagen (eller vad den heter) skärpas, så att den som inte gör en ordentlig kreditprövning får stå sitt kast.

Ante sa...

Finansinspektionen får ta i med hårdhandskarna.