10 februari 2010

Mer skattepengar till SAS

SAS gör ytterligare en nyemission, denna gång villkorad och det tycker jag är bra. Krav ställs på att de fackliga förhandlingarna ska vara i hamn samt att obligationslånen löses.

Med uppfyllda krav skapar man förutsättningar för att göra SAS lönsamt igen, annars väntas förmodligen en uppstyckning av bolaget eller i värsta fall en nedläggning.

Men som det tungrodda företag SAS är, med tre ägarländer, en spretig flygplansflotta, många fackföreningar, höga personalkostnader och en stor administration tror jag att det kommer att bli tufft. Villkoren för nyemissionen presenteras i april.

Många bolag har rapporterat, de intressanta för mig har varit Alfa Laval och Swedbank.

Alfa Lavals rapport innehöll inga större överraskningar, bolaget redovisar ett resultat före skatt på 899 miljoner kronor för det fjärde kvartalet, att jämföra med fjolårets 1211 miljoner kronor. Lite sämre än analytikernas förväntningar, däremot var orderingången bättre än väntat.

Jag tycker Alfa Laval är en bra aktie att äga långsiktigt. Områden som energi, miljö och livsmedel är alla intressanta områden som ligger helt rätt i tiden. Bolaget har dessutom stor exponering mot tillväxtländerna.

Vill man investera i tillväxtmarknader behöver man inte alltid gör det genom en fond. Istället kan man köpa svenska aktier som har stor exponering mot tillväxtmarknaderna och på så sätt bli delaktig i den snabba utvecklingen, exmpelvis Alfa Laval, SKF, Autoliv och Hexagon.

Det är också lättare att få insyn i de svenska bolagen jämfört med en fond, där får man lita till fondförvaltaren och hoppas att denne gör ett bra jobb.

Till sist några ord om pensionsflytt. Det är inte aktuellt för mig att flytta pensionen men för den som har funderingar på att göra detta har Placera.nu tagit fram en bra guide för att underlätta flytt.

Inga kommentarer: