4 februari 2010

Säljer Volvo, köper Axfood, frågetecken runt ny sparform

Det har ju pratats en tid om att regeringen bör göra det enklare att spara i aktier och fonder. Nu ser det äntligen ut att bli verklighet, en ny sparform ska presenteras under våren 2010.

Mycket liknar den nya sparformen en kapitalförsäkring, en skillnad är dock att spararen står som ägare till sina värdepapper. Ingen skatt utgår vid försäljning av värdepapper, inte heller behöver man deklarera sina affärer. Istället betalas en årlig schablonskatt på tillgångarnas värde.

Det ska bli intressant att ta del av alla detaljer. Vad händer till exempel med utdelningen, blir den skattefri, vilken typ av värdepapper kommer att omfattas, och hur stor blir schablonskatten?

Men helt klart tror jag att sparformen med sina förenklingar kan få fler att börja spara i aktier.

Det blev en ganska snabb affär för mig i Volvo, aktien steg bra under ett par dagar och jag passade på att ta hem vinsten igår eftermiddag. Funderar som bäst på i vad jag ska placera pengarna nu, men det lutar åt Axfood.

Axfood har jag sneglat på en längre tid. Bolaget visar en stabil tillväxt och ger en bra avkastning, en bra aktie att ha i den långsiktiga portföljen. Dessutom handlar jag en del på Willys och varför inte få lite extra återbäring. Läs här vad jag skrivit tidigare om Axfood.

Nu ska jag läsa Hexagons rapport.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för en bra blogg som jag läser regelbundet. Jag har funderat på att använda mig av lite Buffet-tankar och satsa på bolag med bra direktavkastning. Men har du någon bra sida för avstämningsdagar för aktier - d v s uppgifter över vilka dagar man måste äga aktier över för att få ta del av en utdelning?`Axfood tillexempel som du är inne på - får du del av Axfoods höjda utdelning om du köper aktien imorgon den 5 februari?

finansmamman sa...

Hej,
Du kan t.ex. titta på nättidningen Placera.nu under fliken "företagskalender", där kan du se datum för bolagsstämmor och utdelningar.
Du måste handla aktien innan avstämningsdagen, säkrast några dagar innan.

Du kan också gå till respektive bolags hemsida för datum.

Axfood t.ex. kan du köpa idag och ta del av utdelningen som kommer i mars.
Oftast delas utdelningen ut i samband med bolagsstämman.