10 september 2012

Börja placera inför utdelningssäsongen

 Vi har haft en lugn och skön helg, efter en tur i skogen fick vi ihop en hel del svamp, denna gång mest svart trumpetsvamp. Trattkantarellena är på gång men Karl-Johan lyser dock med sin frånvaro, kan jag berätta för den intresserade.

I takt med att barnen blir större minskar det med skjutsande och engagemang i diverse sporter, tidigare var helgerna helt uppbokade, nu har jag plötsligt tid över. Jag undrar vad som hände egentligen, hur kan tiden gå så fort, nu är barnen mer eller mindre vuxna och ska snart ta ansvar för sin egen ekonomi. Snart får vi kvitto på om vi lyckats lära ungdomarna hantera pengar, jag hoppas det.

Inom kort får vi besked om de olika bolagens aktieutdelningar. Vinsterna i bolagen ser fortfarande bra ut och det bådar gott inför vårens utdelningar, förmodligen håller man prognosen.

Utdelningssäsongen brukar kunna lyfta aktiekurserna en del, men det är nu man ska handla, inte ett par veckor innan utdelningen, då har aktiekursen oftast redan lyft.

Flera bolag har hög direktavkastning, men det är också viktigt att bolaget har en bra balansräkning, man ska  inte stirra sig blind enbart på en hög utdelning. Men ett stabilt bolag med hög direktavkastning tål att jämföras med en placering i värdepapper med låg ränta. Det beror på vilken risk man vill ta.

Två bolag som har brutet räkenskapsår är Skistar och investmentbolaget Svolder, båda bolagen brukar lämna utdelning på den här sidan året. Skistar pinnar på uppåt efter rapport om bättre bokningssiffror, Svolder står och stampar, båda bolagen har fin direktavkastning.

2 kommentarer:

Signs sa...

skistar är intressant, de faller också ofta i total glömska säsongsmässigt vilket ger upphov till bra köptillfällen, som tidigare i år då kursen utan vettig anledning dalade till 65 kr..

finansmamman sa...

Håller med, Skistar visar ofta upp samma säsongsmönster.