14 september 2012

Nya nästan gratisfonder lanseras

I veckan har Handelsbanken lanserat fem nya nästan gratisfonder i ppm-systemet. Fonderna har ingen förvaltningsavgift, däremot en liten årlig avgift på 0,01 procent då fonden är baserad i Luxemburg, nästan gratis alltså, men inte riktigt.

I SEB:s gratisfond finns även denna avgift men banken har valt att betala den åt kunderna efter påstötningar, döper man fonden till Gratis ska den också vara gratis.

Handelbankens fonder är så kallade generationsfonder, i takt med att vi blir äldre sker en successiv omplacering från aktier till räntor. Fonden Pension 40, som riktar sig till den som är född på 40-talet  innehåller därför en högre andel räntepapper än övriga fonder. Pension 80 till exempel innehåller däremot en högre andel aktier, det är långt kvar till pensionen.

Än så länge finns Handelbankens nya fonder endast inom ppm. Jag hoppas vi får se fler billiga fonder i framtiden.

Även Skagen Fonder lanserar en ny fond dock inte gratis, Skagen m², inriktad på den globala fastighetsmarknaden. Tanken är att investera i börsnoterade fastighetsföretag världen över, det kan till exempel vara kontor, lager utveckling av köpcentrum osv. En placeringshorisont på fem år rekommenderas. Läs mer om Skagen m².

Idag kan väl ingen klaga på börsuppgången, bara glada miner. Efter flera dagars uppgång kan det nog luta nedåt på måndag, dags för en placering i Bear.

I helgen fyller min man år och det ska bli lite fest så nu har jag en hel del att ta tag i, börsen får vila.

Trevlig Helg!

4 kommentarer:

Signs sa...

tack för tips om Skagens fastighetsfond, den kände jag inte till. Den ska jag titta närmare på. Har börjat fundera på hur jag ska investera i fastigheter. Direktinvesteringar känns uteslutet då jag inte har någon som helst erfarenhet eller kompetens av fastigheter. Skagen är den fondförvaltare jag ser upp till mest, så känns som ett intressant alternativ, speciellt som de investerar globalt och bör kunna dra nytta av de kraftiga nedgångar som vi sett på många fastighetsmarknader.

finansmamman sa...

Ja, just den globala fastighetsmarknaden kan vara intressant, svårt att investera själv i. 31 oktober är startdatum.

Anonym sa...

Kan också tipsa om nyligen lanserade http://www.gratisfonder.se som listar de flesta av gratisfonderna där ute :)

// Mr T

Anonym sa...

Och här kommer en fungerande länk: gratisfonder.se :)
// Mr T