10 oktober 2013

Botanisera bland högavkastarna

Riktigt trist regnväder ute, passar bra med en dag vid datorn. Desto roligare är börsen idag, minsta lilla tecken på en lösning av budgetkrisen i USA får börserna att stiga.

Som jag nämnde tidigare i veckan kan det vara bra att titta närmare på nästa års högutdelare redan nu, kurserna brukar oftast stiga ju närmare utdelningen vi kommer.

Min filosofi är bland annat att investera i högavkastare, jag behåller dessa över en lång tid och ser utdelningen mer eller mindre som en lön eller en extra bonus. Helst ska bolagen förutom hög utdelning även ge en bra värdestegring, vid sämre tider är det inte alltid det inträffar, då kan man istället passa på att fylla på innehaven.

Återinvesterar jag utdelning på börsen, ökar jag avkastningen, men det är inte alltid jag gör det. Det finns även andra hål att stoppa pengarna i, ren konsumtion eller kanske en resa med familjen.

Privata Affärer har listat högavkastarna för nästa år, den bygger på analytikernas prognoser för 2014. Endast prognoser alltså, det är först på bolagsstämman som utdelningen klubbas igenom.

Det finns fler bolag utanför listan som ligger runt 5 procent i direktavkastning, inte fy skam. Jämför med räntan på ett bankkonto. Risken är förstås högre med aktier, men kan ge desto mer i längden.

Acando toppar listan, följt av Oriflame och Softronic. Längre ner på listan hittar jag Swedbank, ett av mina egna innehav, som ger runt 6,5 procent i direktavkastning och Klövern som ger 5,8 procent.

Andra bolag som ligger runt 5 procent är AstraZeneca, Ratos, Connecta, NCC, Peab, Bilia och Skanska för att nämna några.

Sen har vi alla preferensaktier som ger en hög utdelning, det är inget jag investerat i, jag tar hellre del av en förhoppningsvis ökad värdestegring i aktien. Men det är en smaksak hur man vill investera sina pengar.

I år blev det ingen stor päronskörd, endast två stycken, men så goda med lite brieost till!

5 kommentarer:

Frihetsfonden sa...

Jag äger endast Ratos av ovannämnda. Förhoppningsvis behåller de åtminstone föregående års utdelning annars tror jag inte marknaden kommer vara snäll mot bolaget.

Mvh

Anonym sa...

Kort notis om Cavotec på walsund.wordpress.com

finansmamman sa...

Vi får hoppas på att Ratos behåller utdelningen.

Tack för Cavotectipset!

Anonym sa...

Varför inte satsa en slant på Ica-gruppen, även om ansvariga ännu inte sagt sitt om kommande utdelning? Jag tror det kan bli många sköna kronor, samtidigt som aktien fortsätter att stiga. Mat och liknande behöver vi alla och Ica tar marknadsandelar.

finansmamman sa...

Ja, ICA-gruppen tror jag kommer att bli en folkaktie så småningom, relativt konjunkturokänslig som du säger.