14 oktober 2013

Min strategi när det gäller ISK

Helgens snackis i aktiekretsar har med all säkerhet varit det falska pressmeddelandet rörande Fingerprint Cards. Hur kunde det slinka igenom säkerhetsspärrarna på nyhetsbolaget Cision och varför stoppades inte handeln i bolagen?

Biometribolagen är superhajpade på börsen och det kan nog vara lätt att de drar till sig lycksökare som spinner vidare på hajpen. Naturligtvis inte bra för bolagen eller allmänhetens förtroende för börsen.

Jag hoppas detta är en engångsföreteelse, att nyhetsbolagen och börsen skärper upp sina rutiner, annars är jag rädd att vi kan få ser mer av den här typen av bedrägeri i framtiden.

Nu har investeringssparkontot ISK funnits en tid och jag har provat mig fram, i dagsläget använder jag mig av både en vanlig depå och ISK.

Mina senaste aktieköp har jag gjort på ISK,  långsiktiga investeringar som jag räknar med ska öka i värde och ge fin avkastning. Däremot har jag lärt mig att handla "kryddorna", de riskabla aktierna som kan gå åt fel håll på min vanliga depå.

Här vill jag kunna utnyttja förlustavdraget då jag har reavinster att kvitta med, på ISK får jag bita i det sura äpplet och ta förlusten utan möjlighet till kvittning. Det är ju inte alltid affärerna går som jag tänkt mig.

Som gammal aktieplacerare är jag van vid att tänka enligt kvittningsregeln, den modellen är inte så dum, förutom att deklarationerna tar sin tid om inte avräkningsnotorna är i ordning.

Nu bygger jag upp en ny långsiktig portfölj på ISK. Kontot har många fördelar, låg skatt och inget krångel med deklarationen. Men kryddorna som sagt, de handlar jag på min vanliga depå.

I helgen har vi varit på besök i Stockholm, den här gången med bil, vi lyckades hamna i långa köer med återvändande stockholmare. Söndagsköer var inget vi tagit med i beräkning, här har vi lärt oss något nytt, nästa gång lägger vi på ett par timmar.

4 kommentarer:

Investerarens sa...

Intressanta tankar kring ISK.

Personligen kör jag alla investeringar i en KF, just för att det blir svårt att flytta pengar mellan flera konton då pengarna redan är beskattade när de väl sätts in.

Men att kunna göra förlustavdrag är ju inte fel.

Mvh
Investerarens.se

mojo sa...

Tackar för dina tankar kring placeringar och dess konton. Tänker precis som du och ska handla därefter i framtiden.

Olle Qvarnström sa...

Så länge som du förväntar dig en positiv avkastning som är bättre än statslåneräntan så lönar sig ISK-kontot. Eller hur fungerar egentligen matematiken när vi pratar avdrag? Avdragsmöjligheten borde inte påverka beräkningen.

Mvh,
Snåljåpen

finansmamman sa...

Hej och tack för kommentarer. Rent emotionellt känns det bättre att kunna dra av en förlust.