26 juni 2014

Chockad över användning av hörselkåpor i skolan

Skolfrågan är på tapeten igen, den här gången är det lärarnas uppfattning om skolmiljön som mäts och Sverige hamnar långt ner på listan, få lärare känner att de uppskattas.

Det finns ingen enkel lösning på skolproblemen, men det finns inget tvivel om att läraryrkets status behöver höjas. Ett första steg är höjda löner, då kommer förmodligen också ansökningarna till lärarutbildningen att öka.

Men för att kunna utföra sitt arbete behövs lugn och ro i klassrummen, bättre disciplin. Genom åren har jag gjort många besök i skolan och blivit närmast chockad över den oordning som ibland råder i klassrummen.

Under matematiklektionen blev de elever som försökte lösa matteproblem hänvisade till ett annat lugnt rum eller erbjudna hörselkåpor. Flera elever droppade in efter utsatt lektionstid och mobilerna användes flitigt, helt öppet.

Mer respekt behövs, men hur når vi dit? Vi föräldrar bär ett stort ansvar, allt kan inte lastas över på skolan.

Xact har avnoterat flera av sina börshandlade fonder, så kallade ETF:er, däribland norska Xact Oil Service där jag haft intressen. Tråkigt, men för dåligt intresse ligger bakom avnoteringarna. Men de riktiga storsäljarna finns förstås kvar, Xact Bull och Bear. Totalt finns tio Xact ETF:er kvar på börsen.

Kanske är intresset lågt överlag för ETF:er hos svenskarna, vi har ju en hel del fonder att välja på och är styrda av uppmaningar att spara i fonder.

Men jag tror ändå att ETF:er har en framtid, men det kan ta lite tid innan allmänheten får upp ögonen för börshandlade fonder. Själv handlar jag mest med Bull och Bear och ibland något index.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Hejsan,
Har lite funderingar om antalet aktier i en portfölj. Har följt din blogg ett tag och tycker att den är väldigt bra och lagom. Har förstått att du har ungefär 30-40 aktier i din portfölj. Hur kan du ha koll på så många aktier och bolag ? Blir det inte lite spretigt och svårt att hålla kollen ? Är övertygad om att minst hälften av dina aktier går som index eller sämre. Varför inte istället koncentrera dig på kanske max 15-20 aktier och köpa en avg fri fond typ Avanza Index som täcker upp de större bolagen ? Verkar som att du köper aktier lite efter tycke och smak. Du kan väl utveckla detta lite och komma med lite mothugg.
Trevlig helg
Alex

Snålcoachen sa...

Med ett barn i sjunde klass kan jag berätta att jag är helt bestört över skolan idag. Utan att gå in på detaljer har jag varit inblandad i en lång process med hot om anmälningar till både Skolinspektionen och Arbetsmiljöverket innan det skedde förändringar i klassrummet.

Det är givetvis föräldrarnas uppgift att uppfostra barnen men skolan måste börja agera i de fall då föräldrarna misslyckats, för att inte övriga elever ska bli lidande.

finansmamman sa...

Hej,
Till Alex,
Jag är helt enkelt intresserad av bolagen i sig, av deras produkter och verksamhet. Genom att plocka ut aktierna själv och vid rätt tidpunkt har jag större möjlighet att få bättre avkastning än i en indexfond.
Eftersom aktier är mitt stora intresse är det inte svårt att hålla koll på ett stort antal bolag. Tid och intresse styr och finns.

Till Snålcoachen,
Ja, vi måste alla hjälpa till.

Anonym sa...

Intresserar mig för lite udda marknader, då är ETF'er intressant. Men den svenska marknaden är där ganska slätstruken, och än värre efter de senaste avnoteringarna. Tyska börsen har många intressanta ETF'er och det finns hur mycket som helst på den amerikanska. Det svåra är att identifiera vad alla beteckningar betyder. Då kan det vara lärorikt att gå direkt till fondbolagens egna hemsidor för att orientera sig.
Ronnie

finansmamman sa...

Håller med om det är svårt att få grepp om ETF:er, det finns ju som du säger mängder och inte helt lätt att hitta informationen. Bra tips med de egna hemsidorna.

Erik sa...

Svensk skola avspeglar väl allvarligt talat bara samhället i stort. Är väl detta Sverige folk vill ha?