8 juni 2014

Tecknar Besqab


Jag har just fyllt i anmälningssedeln för teckning av aktier i fastighetsutvecklaren Besqab. De senaste nyintroduktionerna av fastighetsbolag på börsen har utvecklats mycket bra och jag hoppas Besqab följer mönstret.

Nu är det farligt att bygga sina investeringar på den historiken, det finns naturligtvis ingen garanti för att denna introduktion blir lika lyckosam. Bäst är att göra en egen analys som grund.

Men jag kan inte placera aktierna direkt på min ISK, synd. Där hade annars Besqab platsat då jag inte räknar bolaget som någon krydda.

Nya investeringar placerar jag annars på ISK och kryddor har jag lärt mig att placera på min vanliga depå. Går de åt fel håll vill jag kunna utnyttja kvittningsregeln.

Hoppas nu på tilldelning.

12 kommentarer:

hankman84 sa...

jag har anmält mig på en post. men är orolig jag inte får tilldelning. man verkar behöva teckna stora poster för få liten tilldelning. så var det med D.carnegie.

Linnea sa...

Ett tips är att även ha ett investeringssparkonto hos Swedbank.

Det var ju likadant med Hemfosa, det gick inte att teckna på ISK hos Avanza.

Anonym sa...

Skulle inte du sälja några fastighetsaktier när du köpt Hemfosa för att inte få för stor vikt i portföljen? Nu får du ännu fler ...

Hankman, det är väl lite olika hur man gör. Det stod något om att lottning kan komma att ske i Avanzas info. Jag fick inte heller någon D Carnegie-aktie, däremot 40 Akelius. Det verkar ha varit standardtilldelning för privatpersoner vid den noteringen.
//V

Anonym sa...

Vad tror du om Amasten? Ytterligare ett fastighetsbolag som ska noteras. Preferensaktie eller stamaktie?

Tack för en bra blogg!

//Alex

finansmamman sa...

Hej,
Till Hankman,
Om du inte får tilldelning kommer säkert andra tillfällen till köp i framtiden.

Till Linnea,
Ja, hos Swedbank går det bra med ISK. Jag har flera ISK, fick bland annat Hemfosa direkt på ISK.

Till V,
Jo, jag avser att minska i fastighetsbranschen, inväntar först besked om tilldelning eller ej av Besqab.

Till Alex,
Nja, jag skulle själv inte teckna vare sig stamaktien eller preferensaktien. Hög ränta men också hög risk.

Anonym sa...

Betr V:s kommentar:

Om man som du, hävdar att du har en långsiktig strategi, bör man då inte redan innan man tecknar sig för Besqab göra klart vilket eller vilka anndra fastighetsinnehav man avser att gå ur förutsatt tilldelning, alldenstund man har ambitionen att minska i fastighetssektorn?

För mig är det en självklarhet att, innan man agerar, identifiera vilket/vilka innehav som bedöms vara mindre attraktiva än det nytecknade agerar.

Vilket eller vilka fastighetsbolag har du för avsikt att avyttra om du får tilldelning i Besqab?

Anonym sa...

Hej! Kan man kvitta förluster på en vanlig depå mot vinster i en ISK?
Var det så du menade att du gör med eventuella kryddor som gått med förlust?
Mvh Joel

finansmamman sa...

Till Anonym,
Min portfölj är långsiktig, men ca 10 procent använder jag till kortare affärer.
Flera faktorer avgör vad jag säljer, är aktierna på depå eller ISK är till exempel en. Jag ska återkomma till försäljning av fastighetsbolag.

Till Joel,
Det jag menar är att på en vanlig depå kan jag kvitta en förlustkrydda. Det har jag ingen möjlighet att göra på ISK. När jag köper riskfyllda kryddor gör jag det på min vanliga depå, mitt långsiktiga innehav placerar jag på ISK. Det går inte att kvitta mellan depå och ISK.

hankman84 sa...

Jag anmälde mig för teckna aktier i Besqab.

Men såg nu imorse att jag inte fått tilldelning. Anmälde mig via Avanza och på liten post.

Hade det varit lättare tro att få tilldelning om man anmält att teckna via en ISK i Swedbank?

finansmamman sa...

Hej,
Det är möjligt att Swedbanks kunder gynnas, men jag har inte forskat i hur tilldelningen har gått till. Ibland kan det vara lottning och då spelar inte banktillhörighet någon roll.

Anonym sa...

Hej, Swedbank sa vid emissionen av Akelius pref att man inte kunde teckna den på en ISK på t ex Nordnet, men Nordnet hävdade att det skulle gå. Så jag skickade in ansökan på papper med mitt ISK-depå-nr. Jag fick tilldelning och avräkningsnota via papperspost. Den fotade jag av och skickade in till Nordnet via meddelandecentralen och bad dem betala från ISK. De gjorde detta och jag fick in mina Akelius i min ISK trots att det enligt Swedbank inte skulle gå. Nu gjorde jag samma sak med Besqab, skickade in till Swedbank på papper, fotade till Nordnet, och idag betalar de från min ISK. Så det går alltså ibland att få in akter i ISK trots att banker hävdar motsatsen. Fördelen med detta är även att man inte behöver ha pengar låsta på en ISK innan man vet vilken tilldelning man får. Man betalar ju efter besked om tilldelning. Så jag kunde teckna fler Akelius än jag hade pengar till, och sedan bara betala de jag fick.
/Andreas

finansmamman sa...

Hej,
Tack för intressant information!

Klar fördel att inte behöva föra över pengar till ISK innan tilldelning.

Hoppas på ändrade rutiner i framtiden när det gäller teckning och ISK.