16 juni 2014

Funderar på Industrivärden, Sandvik och Volvo

Min portfölj innehåller flera investmentbolag, dock inte Industrivärden. Efter försäljningen i fastighetsbolagen funderar jag på köp i investmentbolaget som inte haft en lika bra kursutveckling som flera andra investmentbolag.

Två av Industrivärdens större innehav, Sandvik och Volvo står och stampar och drar ned kursutvecklingen, men jag tror på framtida lyft för båda bolagen, om än inte omedelbart.

Andra stora innehav hos Industrivärden är SCA och Handelsbanken följt av Ericsson, Skanska, ICA-gruppen och SSAB.

För den tålmodige som investerar långsiktigt kan här finnas potential, dessutom ger Industrivärden bra direktavkastning.

Ett annat alternativ för mig kan vara att öka direktinvesteringarna i just Sandvik och Volvo, det är i dessa aktier jag tror potentialen finns. Jag köpte Sandvik i början på året, Volvo äger jag sen tidigare.

Jag funderar vidare, det är inte bråttom, eventuellt inväntar jag en rekyl. Det är oroligt i flera hörn av världen och börsen står på topp, bättre köptillfälle kan dyka upp, vem vet.

Den här veckan börjar våra ungdomar sommarjobba, båda trivdes bra på fjolårets sommarjobb och är nu välkomna tillbaka. Skönt att de har ordentliga anställningskontrakt och avtalsenliga löner, en del ungdomar råkar ju tyvärr illa ut.

Dottern har två arbeten, ett på hemmaplan och sen ett par veckor i Båstad under tennisturneringen, det är förstås roligt att vara mitt i smeten.

11 kommentarer:

Jim sa...

Hej
Har för några år sedan följt din blogg, och har nu sedan ett tag tillbaks återupptagit den goda vanan :)

Minns att du förr hade BEF i portföljen. Har du sålt dom? Jag har tidigare ägt BEF men gör sedan länge inte längre det. Läste en analys av bolaget i senaste numret av Aktiespararen och dom verkar likt mig inte heller kunna sätta fingret på vad som gick snett. Många enskilda händelser har inträffat som inneburit bakslag för bolaget men det verkar som sagt svårt att peka ut någon enskild grundläggande orsak till varför det gått så dåligt som det gjort. Hur ser din analys ut? Är det så att affärsidén och affärsmodellen helt enkelt inte håller, eller är det finanskrisen tillsammans med enskilda händelser (bl.a. vädret) som föranlett att BEF fortsätter att visa dåliga resultat?

finansmamman sa...

Hej,
Vad roligt att du är tillbaka, välkommen.
Har ett litet innehav i BEF just nu. Otroligt svåranalyserat bolag, mycket som påverkar. Trots allt tror jag på affärsidén, förutsättningarna är ju goda, möjligtvis kan de ändras om Ryssland gör uppstramningar runt utländska bolag. Men inte heller jag kan sätta fingret på orsaken.

Rullstolsinvesteraren sa...

Ursäkta en fåkunnig men vilket företag är BEF?

finansmamman sa...

Hej,
Förkortningen BEF står för Black Earth Farming, noterat på mid cap. Ett jordbruksbolag som verkar i Ryssland.

SparaKlokt sa...

Jag själv och flera portföljer som jag förvaltar innehåller Industrivärden. Ett annat investmentbolag som finns i min portfölj är Ratos.

Anonym sa...

Under de senaste veckorna har mina börsfunderingar, i stort, överensstämt med Finansmammans. Och bättre än så kan det nog inte bli! Dessutom tilldelades jag lite Besquab.

Om Volvo fortsätter ner under 90 kronor, så kanske jag slår till. Eftersom jag är fullinvesterad, så blir finansieringen ett problem. Har övervägt att sälja Cellulosabolaget, men både VD och ViceVD, jämte en stor drös med andra insiders, har nyligen köpt – de är tillräckligt många för att man kanske ska undvika säljknappen.

Jag gör som Finansmamman, jag avvaktar till nästa rekyl. Med så låga räntor som vi har, så är det fast egendom, bostadsrätter och aktier som gäller. Och aktier känns faktiskt tryggast - just nu.

//Petrus

finansmamman sa...

Hej och tack för kommentarer.
Till SparaKlokt,
Industrivärden och Ratos ger bra riskspridning, ett med stora tämligen stabila bolag och ett med onoterade mindre bolag.

Till Petrus,
Jag är också i det närmaste full investerad, avvaktar rekyl för eventuellt köp.

Anonym sa...

Hej
När man talar om rekyl, hur mycket menar man då att börsen ska dippa?

finansmamman sa...

Hej,
Det kan bero på vad som har hänt, en enskild händelse, nedgång i en enskild aktie, en snabb börsuppgång med en snabb nedgång, cirka fem procent eller mer.

Anonym sa...

Hej Finansmamman!
Tack för en mycket trevlig blogg


Är också lite inne på att köpa aktier i industrivärden.

Är det "bäst" att köpa a eller c?

Likaså i ratos,
a eller b?


Hur ska man tänka?

finansmamman sa...

Hej,
Industrivärden C ger lite bättre direktavkastning, några kronor billigare. Ratos B är mest omsatt.