11 juni 2014

G5 Entertainment, Episurf och nya gratisfonder

Spelutvecklaren G5 Entertainment har bytt lista från Aktietorget till Nasdaq OMX small cap och vilken uppgång det medförde, från 32 kronor till 38 kronor på ett par dagar, inte illa.

Flytten i sig var planerad sen länge, men kanske marknaden också upptäckt att bolaget börjar visa tillväxt igen efter en omställningsperiod. Helt klart verkar intresset ha ökat för G5, flytten medför också ökad genomlysning av bolaget vilket brukar vara positivt. Läs gärna tidigare inlägg om G5.

Ett annat bolag som har premiär på small cap idag är medicinteknikbolaget Episurf som tidigare har varit noterat på First North. Även Episurf visar kursuppgång i samband med godkännande av  notering på Nasdaq OMX. Spännande bolag, men inget jag investerat i.

Nu dyker det upp fler gratisfonder. Nordnet lanserar tre nordiska fonder som följer de mest omsatta aktierna på danska, norska och finska börserna. Fonderna är fria från förvaltningsavgifter och köp- och säljavgifter.

Vi kommer förmodligen att få se fler gratisfonder i framtiden, allmänhetens medvetande om fondavgifternas betydelse har ökat och det ger i sin tur efterfrågan på billigare alternativ.

Men det viktiga är ändå att välja rätt fond. Med duktiga förvaltare kan det vara värt att betala en mindre avgift om den fonden ger högre avkastning än en indexfond som är gratis. Bra att olika alternativ finns.

Idag blir det en kort börsdag för mig, på eftermiddagen ska jag på studentmottagning. Alltid lika roligt att få vara med och fira en nybakad student. Hoppas förstås på strålande sol.

4 kommentarer:

ErikSjoberg sa...

Har än så länge bara positiva saker och säga om Spiltans Högräntefond som gått 0.49% upp dom senaste 3 börsdagarna och med en låg avgift på 0.75% .
Känns som en rätt bra fond att vara med i från början här. Tror folk kommer kliva in mer där eftersom nu när oron kring en börsnedgång syns här o där och mål på 4-6% /år.

Dagens Finanser sa...

G5 har ju tokrusat sedan de bytte lista. Synd att man inte var så snabb och kunde haka på. :) En annan grej är Spiltans uttalande om Mackmyra i förra veckan. Redan 30 minuter efter att DI.se publicerat ett uttalande från spiltan så hade Mackmyras aktie ökat med 30%!

Anonym sa...

Det är vilseledande att ifråga om indexfonder tala om "hur bra fonderna går". Det är börsen eller det aktuella indexet som avgör den saken.

finansmamman sa...

Hej,
Till Erik,
Ja, Spiltans högräntefond kan vara ett bra alternativ till bankkonto.

Till Dagens F,
Vem kunde ana den snabba uppgången, inte lätt.

Till Anonym,
Jag förstår dina tankegångar, det var inte meningen att vilseleda. Index går naturligtvis inte att påverka. Ska förtydliga stycket.