9 februari 2015

Bra rapporter lyfter portföljen


Efter förra veckans rapporter känner jag mig nöjd med utvecklingen i portföljen. Flera bolag gladde med bra rapporter, till exempel Hexagon, Hexpol och Husqvarna, samtliga höjer dessutom utdelningen.

Däremot var Volvos rapport inte riktigt vad jag förväntat mig, men jag håller ut och tror fortfarande på en vändning.

Hexagon är snart uppe och nosar på 300 kronorsnivån, vem hade trott det när kursen under brinnande finanskris var nere på, om jag inte minns fel, 19 kronor som lägst. När vd Ola Rollén sålde av en stor post egna aktier för några år spådde han att kursen snart skulle stå i 300 kronor, nu ser han ut att få rätt.

För det fjärde kvartalet visar Hexagon en omsättningstillväxt på 18 procent och rörelseresultatet ökade med 28 procent. Det nya året har också börjat bra och fortsätter i samma spår som det fina fjärde kvartalet. Det gör att jag behåller mina aktier i Hexagon och hoppas på en fortsatt bra kursutveckling.

Husqvarna har kommit på fötter igen efter flera år av problem, nu ser läget betydligt ljusare ut för bolaget, åtgärdspaketen börjar bita.

Utdelningen höjs i Husqvarna och föreslås att delas ut med en tredjedel i april och två tredjedelar i oktober, detta för en anpassning till bolagets kassaflödesprofil. Ett sunt grepp, jag hoppas fler bolag följer efter. Jag tror att det kan finnas mer att hämta i aktien och jag behåller tills vidare mina aktier i Husqvarna.

Börsveckan börjar lite trögt, jag hoppas veckans rapporter ska hjälpa till att lyfta börsen, men så har vi Grekland som skapar oro igen.

Annars har det blivit långturer på skidor både lördag och söndag, det känns i kroppen och idag får skidorna stå. Fotot är från morgonens sköna promenad i en värmande sol.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Att bolag delar upp utdelningen är ok, men då tycker jag man ska ge en preliminär utdelning ca 6 mån före stämman, inte efter.
Jämför med AstraZeneca som har en prelimnär i augusti och en slutgiltig i februari.
Varför ska aktie ägarna vänta 6 mån på utdelningen?
Om det är av likviditetsskäl-kassaflöde, så ska de ge en preliminär före stämman, eller se till att bygga upp en likviditetsbuffert så man klarar hela utdelningen efter stämman.

Anonym sa...

Vad beträffar utdelning ser jag inte varför det amerikanska systemet med kvartalsvisa utdelningar skulle komma hit.

Volvos kvartalsrapport motsvarade inte dina förväntningar skriver du. Det vore intressant att mer specifikt få veta vad det var som orsakade besvikelsen.

Anders Bergman sa...

Jag håller med om att Volvos rapport var en besvikelse. Jag tror dock att utsikterna för 2015 ser ganska bra ut. Visst Grekland är ett orosmoment, men vad tråkig och förutsägbar marknaden skulle vara utan Grekland.

Det roligaste i rapportväg var Hexagon. Stabilt bolag som växer i jämt takt. Ett roligt bolag att äga med en ljus framtid.

Blir intressant att följa den fortsatta utvecklingen av rapporterna. Än så länge ser ju börsen ut att gilla vad den ser...

Svante1 sa...

OT : Vilken lyckodag...Axis rusar 50% på uppköpet från Canon.Nu blir det fest i kväll

finansmamman sa...

Hej,
Till Anonym1,
Som aktieägare i ett bolag ser jag till bolagets bästa och överlämnar åt ledningen att avgöra när utdelningen lämpligast ska betalas ut.

Till Anonym2,
Jag hade generellt hoppats på bättre siffror och en uppdelning av Volvo.

Till Anders,
Ja, jag tror också på en vändning för bolaget i år, även om det tycks dra ut på tiden.

Till Svante,
Stort grattis!!!

Anonym sa...

Ja, tänk så olika vi tolkar uttrycket "mer specifikt"!

Anonym 2