12 februari 2015

Minusränta, intressant läge

% % % % % % % % % % % % % %

För första gången i historien har vi minusränta, ett intressant läge. Som vanligt finns både vinnare och förlorare på detta.

Börsen tog ett stort kliv uppåt, framför allt gynnar kronförsvagningen som följde på räntesänkningen de exportberoende företagen, konkurrensläget blir så mycket bättre.

Andra som gynnas av minusräntan är fastighets- och byggbolagen. Uppgången för fastighetsaktier har redan varit fantastisk och nu ges mera krut.

Men vad ska vi göra av våra pengar om vi ska betala för ett löne-eller sparkonto i banken? Inför storbankerna någon form av avgift på löne-och sparkonton har nischbankerna sin stora chans, jag tror många kommer att flytta sina pengar.

Jag har redan konton i flera nischbanker som ger bättre ränta en storbankerna, sänks räntan hoppas jag ändå slippa betala för att ha pengarna på banken.

Man kan ju också spendera en del av sina pengar, det är ju det Riksbanken vill. Själv har jag varit och tittat på ny bil idag, den gamla har jag fått bärga tillbaka till verkstan igen, inte roligt alls.

Men varför inte ta hem några vinster och köpa ny bil, sjunker sen börsen har jag fått bilen gratis, åtminstone är det så det känns.

Förmodligen kommer mycket kapital att strömma till aktier och fonder, det är svårt att hitta bättre avkastning just nu. Men den dagen räntorna börjar krypa uppåt och uppblåsta aktiekurser vänder nedåt, ja, då kan det gå väldigt fort utför och det blir trångt i utgången.

Jag är rädd för att det slutar med en riktig smäll, inga träd växer till himlen!!

12 kommentarer:

Per Penning sa...

Euforin är påtaglig. Alla pengar söker sig till börsen. Sett det förr? :)

Alex sa...

Skulle vara intressant att höra dina tankar inför Ratos rapport! För visst är det ett av dina innehav??

Tack för en grym blogg!

Anonym sa...

Jag känner också att börsen är väldigt hög och tror som du att det inte kan hålla..
Säg att börsen för en sättning om ett halvår, vart vill jag ha pengarna då? Vara likvid eller något annat?

Anonym sa...

Du har inte funderat att lägga dina inlägg på Twitter med en länk till din blogg? Tror det skulle vara uppskattat ivarjefall av mig som är trogen följare ;)

Anonym sa...

Visst kommer vi att få en enorm smäll som kommer och sänka hela landet i en riktig lågkonjunktur. Ingves och riksbanksledningen verkar allvarligt talat helt tappat förståndet och tittar numera bara på inflationsutvecklingen. Vi kommer inte och få speciellt mycket mer inflation nu heller utan vi kommer bara och bygga upp en enorm tillgångsbubbla.

Anonym sa...

Överst på din blogg står det "Följ mina aktieplaceringar,som slagit index flera år i rad."
Nyfiken som jag är började jag leta efter ett inlägg runt nyår om hur din portfölj presterat under 2014 men hittar inget.
Hur gick det?

/Patrik

Räntefonder.com sa...

Kolla in rantefonder.com för att läsa mer hur räntefonder fungerar och hur du kan prata med banken.

börspappan sa...

Forex bank har höjt räntan på obundet sparkonto till 0,50% vilket egentligen är logiskt - de lånar ju billigare själva?

finansmamman sa...

Till Per, hej längesen. Jo visst har vi sett det förr.

Till Alex, Jag tror de flesta innehaven visar förbättringar, men tyvärr tror jag Aibel drar ned en del.

Jo, jag har funderat på Twitter, men inte kommit dit ännu.

Till Patrk, upp ca 7 procent över index.

Anonym sa...

Lägenheterna har stigit med 15% i mitt område de senaste 8 månaderna. Jag har alltså "tjänat" mer på passivt boende än på ett helt års slit som konsult !

Hade jag valt att bo hemma hos päronen och sparat vartenda korvöre, då hade jag alltså varit längre från drömmen om eget boende än jag är nu ... Känns det som en veettig utveckling?

Riksbanken kan göra en studie över prisutvecklingen på korv och foppatofflor och påstå att vi har deflation, men så länga tusentals svenskar tvingas se på hur deras sparpengar blir vatten värda så väljer jag att kalla det för inflation. Inflation innbär minskad köpkraft för kronan och vi har väl aldrig fått så lite aktier (utom år 200), dollar eller kvadratcentimeter bostad för en krona?

Har riksbanken fel i sin analys så ligger vi pyrt till för då får vi helt fel medecin just nu. Att Riksbanken har rätt och det är jag som har fel vore det bästa för landet :)

/CC

Anonym sa...

Betr finansmammans svar till Patrik:

Är det sju procent eller sju procentenheter över index?

Vilket index avser du? Vilket index är det du jämför din portfölj mot?

Anonym sa...

Det är synd att Finansmamman inte preciserar sin portföljs utveckling.

Tidigare (15 juli 2014) redovisar hon att hon jämför sin portfölj med SIX30. Om vi utgår från detta jämförelseindex och tar svaret "7 % bättre" ad notam blir finansmammans värdeökning 10,6%.

I ärlighetens namn består hennes portfölj av flertalet aktier utanför OMX30-listan. Dessutom får hon även utdelning på sina aktier vilket inte är hänsynstaget i SIX30-indexet. Hon jämför således äpplen med päron.

Ett mer rättvisande index är därför SIX portfolio return index vilket steg med 15,9% under 2014. Slutsatsen blir därför att finansmamman, åtminstone vad gäller 2014, inte har slagit index. Hon var t.o.m. långt därifrån.

Antingen får hon väl precisera sitt svar eller så får hon revidera "varudeklarationen" som basunerar ut: "...som slagit index flera år i rad".