2 februari 2015

Bråttom till börsen

I helgen har vi varit på vernissage, Angelica Wiik, färgstark konst. Jag fastnade för ett par verk, men de var dessvärre redan sålda, det är tydligt att jag måste hänga på låset nästa gång för att kunna köpa det jag önskar.

Men det finns ju gott om konst i Sverige, det är ingen panik att köpa, det kommer nya tillfällen. Det är som med aktier, det är ingen idé att gräma sig över missade affärer, nya tillfällen väntar runt hörnet.

Ibland kan det vara roligt att köpa konst för en aktievinst, inte bara lägga in alla pengar i nya aktier. Det är en investering som syns, samtidigt något att bli glad över varje dag.

Men konstpriserna är som aktier, de går upp och ned, men nu köper jag inte konst för att sälja utan för att behålla, samtidigt är det förstås roligt om verken stiger i värde.

Den här gången blev det som sagt inget konstköp, istället funderar jag på att köpa till några aktier i Sandvik. Resten av pengarna från Getingeförsäljningen för stå på kontot så länge, eventuellt blir det köp i Lexington.

Räntan är ju inte så mycket att hurra för, men jag vill ha pengarna lättillgängliga, inte villkorade med inlåsning. I dagsläget använder jag mig av flera banker och sparkonton för olika ändamål, men får vi en negativ ränta framöver, ja, då får jag ta mig en funderare över hur de likvida medlen ska placeras.

Dustin Group, återförsäljare av it-produkter, meddelar idag att bolaget ska introduceras på Nasdaq OMX. Första handelsdag är beräknad redan till 13 februari och imorgon startar teckningsperioden, här går det undan, vem vet hur länge det gynnsamma klimatet för börsnoteringar håller i sig.

Annars en lugn start på börsveckan, men det kommer säkert att svänga mer när rapporterna trillar in.

5 kommentarer:

Signs sa...

Jag har köpt en del fotokonst sista året och tycker det är roligt att inte behöva gå genom gallerierna utan man kan träffa och köpa direkt av konstnärerna. Gallerier i all ära, de fyller ofta en viktig funktion, men det är roligare att få komma till konstärernas ateljer och träffa dem i lugn och ro. Dessutom är det ju väldigt stor prisskillnad om man får köpa direkt. Jag tycker att galleriernas påslag är väl högt ibland..

Kristina sa...

Tack för att du berättar hur du tänker omkring dina likvida medel.

finansmamman sa...

Till Signs,
Jag känner inte till galleriernas påslag, men det är förstås roligare att köpa direkt av konstnären, det ger en annan känsla. Auktion kan vara ett alternativ. Har efter lite surfande hittat Angelica Wiiks verk betydligt billigare än hos galleriet. Fotokonst är trevligt.

Till Kristina,
Alla har olika situationer, men aktier och sparkonto passar mig just nu, för andraa kanske räntefonder passar bättre.

Jim Nyberg sa...

Även jag har nu sålt Getinge. Blev en riktigt bra affär, faktiskt en av mina bästa. Ska definitivt köpa tillbaks dom senare, men tror att kursen kommer falla, av någon negativ nyhet, negativ rek eller helt enkelt brist på nyheter. Väntar för övrigt på en korrigering nedåt för hela börsen. Har gått starkt ett tag nu och korrigeringar kommer ju förr eller senare. Det var ju en del volatilitet före ECB kom med beskedet om obligationsköp, men medförde ingen sättning, så förhoppningsvis blir det lite mer nästa gång det bär av.

finansmamman sa...

Hej,
Ja, det klokaste är nog att invänta en rekyl, den lär komma förr eller senare.