23 februari 2015

Vitec ångar på


Boksluten duggar tätt och samtidigt föreslås bolagens utdelning som bolagsstämman sen har att ta ställning till. Hittills har de flesta av mina bolag föreslagit en höjning förutom Avanza som sänker 1 krona.

Extra roligt att Ratos gör en mindre höjning, det har ju spekulerats om en eventuell sänkning, men nu tillhör bolaget en av de bästa när det gäller direktavkastning. En tröst, då kursutvecklingen inte varit den bästa, men jag hoppas på vändning och behåller mina Ratosaktier.

Det nischade programvarubolaget Vitec är starkare än någonsin, 2014 var bolagets bästa år hittills. Förvärven har konsoliderats och bidrar nu till resultatet som ökat kraftigt.

Det fina med Vitec är den nischade strategin och den höga delen repetitiva intäkter, de varier inom segmenten, men totalt sett har Vitec ökat andelen repetitiva intäkter från förra året med 42 procent och uppgår nu till 76 procent av nettoomsättningen 2014.

Vitec avser att fortsätta växa, både organsikt och genom förvärv. Två nya affärsområden har tillkommit under året som gått, Hälsa och Auto. Segment Hälsa har upp till 85 procent repetitiva intäkter och Auto nästan 100 procent.

Jag behåller mina aktier i Vitec som visar fin tillväxt och lönsamhet år efter år, dessutom höjer bolaget utdelningen, igen! Läs gärna tidigare inlägg om Vitec.

Snart är det dags för vårens bolagsstämmor, jag brukar försöka besöka så många som möjligt av mina bolag, ett bra tillfälle att lära känna ledningen, få en sammanfattning av året som gått och hur bolaget ser på framtiden. Först ut är Beijer Alma.

2 kommentarer:

Signs sa...

Investera i ofta en träning i konsten att "göra ingenting" under en längre period. Jag hade Vitec och Vitrolife och Lagercrantz som bas i portföljen under många år och det har blivit basen till att kunna investera på heltid. Fantastiska aktier. Men nu är de sålda och tittar jag på min portfölj idag så är det betydligt svagare och spretigare. Det jag inte klarade av var uthålligheten i att "göra ingenting" som huvudstrategi. Man är så tränad i arbetslivet att det ska hända saker, allt ska ständigt utvecklas, finslipas men i långsiktigt investerande gäller ofta motsatsen. Gör ingenting. Res dig från skärmen och ta en skidtur istället..

Svårt. Även efter många år som investerare. Aktier av den här kalibern hittar man vart 10e år och de ska inte säljas så länge de tydligt fortsätter sin tillväxtresa. Jag saknar dem och inser att det kommer dröja innan jag på ett tidigt stadium hittar lika fina företag..

finansmamman sa...

Hej,
Visst är det svårt att "göra ingenting", att ha tålamod. Det är lätt att fastna framför skärmen, jag känner igen det. Media blåser på med köp- och säljtips och det är lätt att haka på. Mitt tålamod tröt när det gällde AstraZeneca, efter många år sålde jag, för tidigt har det visat sig, kursen har nästan dubblats.
De tre aktier du nämner har ju haft fantastiska framgångar, nu gäller det att hitta nästa tillväxtbolag, inte så lätt alla gånger.