12 februari 2015

Vilken börsfest!


Oj, oj, vilken börsfest, dagens räntesänkning eldar på. Vad det här innebär ska jag försöka sätta mig in i under dagen.

I veckan besökte jag Nordnets sparevent på Waterfront i Stockholm, väldigt mycket folk, det märks att intresset för aktier och andra sparprodukter är på topp.

En rad spännande gäster var på plats, både företagsledare och chefsekonomer, gemensamt tycker jag de målade upp en ganska ljus bild av framtiden, varning dock för oförutsedda händelser och att pågående oroshärdar kan få ytterligare fart.

Nordeas chefsekonom Annika Winsth trodde på en bra konjunktur för Europa 2015, låga räntor, lågt oljepris, ECB:s paket och ett USA som driver på gör sitt till.

Fastighetspanelen trodde inte på bubbelvarning när det gäller fastighetsaktier, möjligtvis kan den riktas till privatpersoner med alltför stora lån på sina fastigheter. Så länge ränteuppgången skjuts på framtiden och det finns efterfrågan på lokaler är marknaden god för fastighetstransaktioner, det i sig medför ett stort intresse för fastighetsaktier.

Stjärnförvaltaren Simon Blecher gav ett par aktietips, Industrivärden och Scandi Standard. Han tittar cirka 5 år framåt, då är det mycket möjligt att både Volvo och Sandvik har lyft Industrivärden.

När det gäller nyintroduktioner som till exempel Scandi Standard, så har bolaget gå upp kraftigt till en början för att senare få problem, då kan en andra chans dyka upp att fånga ett bra bolag till ett bättre pris. Sen krävs det tålamod.

Det var också roligt att lyssna till ekonomiprofessor Michael Dahlén, professorn med rockstjärnestatus. Han höll en tänkvärd föreläsning som blickade in i framtiden och visade hur vi drivs av våra förväntningar.

Det var en trevlig sparträff anordnad av Nordnet, nu ser jag fram emot Avanza Forum som äger rum i mars, flera företagsledare kommer att vara på plats, extra intressant för mig med Cloettas vd, då jag är nybliven aktieägare i bolaget.

Nu ska jag fundera över minusräntan och skriva ut ett par rapporter.

7 kommentarer:

Svante1 sa...

Usch, vilket uselt sommarprogram denne sk professor Dahlén hade för något år sen

Sandmann sa...

Svante1

Skojar du? Det var ett av få minnesvärda, underhållande och väldigt personliga program i P1 sommar.

Björn Wahlroos pratade väl mer ekonomi och finans om man var ute efter det.

Vänliga hälsningar

Kristina sa...

Jag tyckte också att Nordnets event var mycket bra. Och välordnat. De båda politikerna gjorde också väl ifrån sig. Skillnaden mellan dem vad gäller passivt och aktivt förvaltade fonder blev också tydlig. Den ena trodde på lagstiftning och den andra på rensning av oseriösa förvaltare. G Mårder gjorde ett bra jobb. Kul att så många är intresserade av finansmarknaden. Det bådar gott för Sverige.

Svante1 sa...

Skojar verkligen inte..men vi kanske tycker olika...Usch !

Valutahandel sa...

Vad tror du om svenska kronans framtid nu när reporäntan ligger på minus som enda landet inom EU?

Valutakursens värde berör oss alla men det är förvånansvärt få som tar tillfället i akt att sätta sig in i valutahandel. Hur kommer detta sig tror du? Är det för komplicerat för folk?

Anonym sa...

Valutahandel

Är inte Danmark med i EU?

finansmamman sa...

Hej,
Jag har inte lyssnat på sommarprogrammet med Michael Dahlén, men jag förstår att det kan råda delade meningar om innehållet.

Till Kristina,
Varierat och bra program och håller med om att Gunther Mårder är en utmärkt moderator.

Det går att handla med valutor på rena Forexsajter, på t.ex. Avanza kan du handla med valutabevis eller öppna ett FX-konto och handla i valutapar.
Jag tror valutahandel kommer att öka, det blir allt lättare och billigare att handla.

Danmark är med i EU men har danska kronor.