17 maj 2015

Ostabilt läge i Elekta

Vilket ruskväder, men jag har trotsat regnet med en lång promenad och sen en runda på stan. Där var det lugnt, ingen trängsel, idealisk dag att handla på.

Innan helgen kom ju Elekta med en vinstvarning och meddelande om vd-byte, tråkiga nyheter. Ja, inte vd-bytet, det är positivt, jag tror bolaget behöver en vd med mer entusiasm och go. 

Synd bara att ledningen inte hittade den vd:n på en gång eller är det helt enkelt så att efter stora framgångar antas bolaget rulla på ändå och styrelsen slappnar av. Det kan visa sig vara ödesdigert. För inte kan man enbart lasta vd Niklas Savander för alla bakslag, även om han ytterst bär ansvaret.

Nu ligger jag rejält minus på min investering i Elekta. Jag har aktierna placerade på mitt ISK-konto, jag kan alltså inte kvitta förlusten utan får i så fall bita i det sura äpplet och ta förlusten. Det kan i och för sig vara bättre ibland och försöka ta igen förlusten i en annan aktie.

Jag kan också välja att köpa fler aktier för att få ett bättre snittvärde, hoppas på en rekyl uppåt och att Elekta kommer att prestera bättre i framtiden. Men i nuläget behåller jag aktierna.

Finansbolaget Collector meddelar att en börsnotering är nära, ett bolag jag är intresserad av. Än har jag inte sett till något prospekt, men jag håller utkik.

Kvotering till styrelsen i börsnoterade bolag är åter på tapeten. Vi var nog många som tog oss för pannan när socialdemokraten Morgan Johansson hotade med upplösning av de börsbolag som inte uppfyller kraven på 40 procent kvinnor i styrelsen. 

Visserligen har justitieministern backat från uttalandet, men jag tycker socialdemokraterna visar takterna från tidigare regeringsperioder genom att inte respektera och värna om svenskt företagande. Oroväckande!

Imorgon blir det besök på Kinneviks bolagsstämma.

4 kommentarer:

Svante1 sa...

Hej, ligger också otäckt illa till med Elekta i ISK....men,men bolaget repar sig nog om något år.Kvotering i bolagens styrelser ??? i så fall får man väl upplösa LO o Byggnads-, Elektrikerfacken mm. Sicka stollar som styr vårt gamla Sverige.Kräver nyval till hösten o skrotning av DÖ.

Ingrid sa...

Hoppas få läsa några kommentarer från ditt besök på Kinneviks bolagsstämma.

finansmamman sa...

Till Svante,
Vi får hoppas på en vändning i Elekta, men det kan nog ta tid.

Till Ingrid,
Det kommer.

Tor Berggren sa...

Ostabil, fiskbil och lastbil. Instabil stavning...
//Viktigpetter