25 maj 2015

Tecknar ScandiDos

Pingsthelgen har passerat, ganska obemärkt eftersom det är som en vanlig helg numera. Vi har varit hemma och putsat på huset inför studenten, både inne och ute. En välbehövlig uppfräschning, man blir lätt hemmablind, men nu återstår bara lite finputsning.

Men vi har inte bara storstädat utan även varit på vernissage. Den här gången blev det köp av en tavla av konstnären Angelica Wiik som jag fastnat för.

Det här är en riktig färgklick på väggen som även fick godkänt av våra ungdomar, dessutom är det roligt med något nytt att se på och att använda pengarna till annat än aktier.

Efter lite funderande har jag bestämt mig för att teckna i nyemissionen i ScandiDos. Jag tänker ge bolaget några kvartal, jag vill gärna se hur de nya produkterna tas emot och hur försäljningen kommer att påverkas.

Genom nyemissionen ska marknadsföringen stärkas och jag hoppas de nya produkterna snart kan komma ut på marknaden. Men visst finns det tvivel, bolagets förtroende är naggat i kanten efter dåliga rapporter och långdragna förseningar med projekt.

Jag har dock ett litet innehav i ScandiDos så emissionen är inga stora pengar för mig. Bolaget har trots allt potential och jag ska som sagt försöka ha tålamod över kommande kvartal.

Idag kan jag glädja mig åt att Bure ser ut att få påfyllning i kassan om dagens bud på Partnertech går igenom. En bra affär för Bure, men kursreaktionen är än så länge måttlig.

Mycket handlar om Greklands betalningsförmåga just nu. Jag följer utvecklingen noga, den har stor betydelse för börsutvecklingen, en betalningsinställelse kan nog utlösa ett börsras, men vi får hoppas på en lösning även om den tycks sitta långt inne.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Aj då! Ditt resonemang angående ScandiDos ("Jag tänker ge bolaget några kvartal") påminner mycket om ditt resonemang kring Elekta och där har det dessutom blivit många kvartal vid det här laget. Till vilken nytta?

Hur klokt är det att kasta bra pengar efter dåliga med motiveringen att man vill få ner den genomsnittliga inköpskursen?

Anonym sa...

Jag har för mig att du skrev om Tobii för ett tag sedan. Aktien har ju gått bra sedan den introduceras på börsen.
Hur tänker du kring Tobii? Köpa eller inte eller avvakta?
Mvh Sophia

Anonym sa...

Hur stor borde den "teoretiska" kursuppgången i Bure bli med anledning av Partnertech-erbjudandet?

Anonym sa...

Hej Ragna

Så omtale af din blogg - så dette besøg er mit første men absolut ikke det sidste - det er nogle gode beskrivelser du giver.

Hvilke bolag består din basisportefølje af? - jeg har ikke umiddelbart kunne finde den.

Trevlig helg

Mvh

Ole

finansmamman sa...

Hej,
Till Anonym,
När det gäller Elekta och ScandDos får framtiden utvisa om det är rätt eller fel tänkt.

Till Sophia,
Nu har kursen rusat iväg på Tobii och jag avvaktar, många gånger brukar hajpade aktier förr eller senare sjunka tillbaka. Men det finns givetvis ingen garanti för detta.

Till Anonym2,
Inget jag räknat på utan jag tänkte mer på en kursstegring i samband med nyheten om budet.

Hej Ole,
Kul att du hittat till min blogg. I högerspalten har jag lagt ut några av mina innehav, dock inte alla, däremot skriver jag löpande om alla mina aktier i bloggen.
Trevlig helg på dig med.

Signs sa...

Scandidos är knepig, jag har gått in som hyfsat stor ägare nu i samband med introduktionen men det är ett svårt case. Nu vill jag se att styrelsemedlemmar vågar satsa lite i emissionen - är man i styrelsen för ett sånt här bolag så får man visa lite tro på bolaget och skaffa sig ett ägande.

finansmamman sa...

Ja, det är en viktig signal att styrelsemedlemmarna har ett ägande och vågar satsa vidare.

Anonym sa...

Det här med börspsykologi är alltid lika intressant. Ett vanligt fenomen är att man har svårt att erkänna en dålig investering, sälja av och ta en mindre förlust. Istället behåller man aktien och kanske t.o.m. köper mer och blir sittande med en surdeg under resan söderut. Likaväl finns en tendens att sälja av kursrusare för tidigt för girigheten gör att man vill säkra sin vinst.

Under rubriken "Nya och gamla troll på börsen" skriver Privata Affärers krönikör Marcus Hernhag följande:
"....Den andra tumregeln jag nämnde i oktoberkrönikan var att äga aktier endast i bolag som går bra. Nu finns det ingen bra definition på det och jag har med viss framgång köpt aktier i bra bolag med tillfälliga problem. Frågan är om medicinteknikbolaget Elekta bara har svårigheter av tillfällig natur eller om det börjar gå troll i verksamheten.

Alla siffror går i fel riktning för Elekta och de flesta analytiker tycker man ska undvika bolaget. Kursen har nästan halverats från toppen 2013 och är nere på 2011 års nivåer. Köpläge brukar det ju vara när det ser som mörkast ut och värre borde det inte kunna bli om Elekta fortfarande är ett kvalitetsbolag.

Har det däremot gått troll i verksamheten duger nog inte produkterna åt kunderna framöver heller. Då finns det fallhöjd kvar. Det gäller även om bokslutskommunikén som kommer den 2 juni innehåller besked om sänkt ordinarie utdelning. Skydda eventuella innehav med stop loss."

Anonym sa...


Hej Finansmamman!

Du skrev beträffande Bure: "En bra affär för Bure, men kursreaktionen är än så länge måttlig." Det indikerar att du förväntat dig en större kursreaktion. Jag utgår då från att du baserar denna förväntan på vad affären teoretiskt skulle ha inneburit för kursreaktion på Bureaktien.

finansmamman sa...

Till Anonym,
Tack för artikeln! Ja, börspsykologi är intressant, återstår att se om Elekta reder ut sina problem, hoppas att det stora åtgärsprogrammet biter.

Till Anonym2,
Försäljningen av PartnerTech ger ett bra tillskott i kassan viket bör gynna aktieägarna och aktiekursen.

Anonym sa...


Varför har du så svårt att vara konkret när det gäller budet på PartnerTech och vilka de ekonomiska konsekvenserna blir för Bure? Är man någorlunda professionell borde man kunna uttrycka det i kronor och ören och inte i vaga, svepande termer som:
".... ger ett bra tillskott i kassan viket bör gynna aktieägarna och aktiekursen."

Anonym sa...

Elektaaktien har under den senaste månaden fallit med drygt 30%. När delårsrapporten presenterades (2 juni) var raset på en dag det största sedan år 2011.