8 maj 2015

Ratos väl beredda inför nya förvärv

Ratos senaste rapport visar på ökat resultat, före skatt 91 miljoner kronor, att jämföra med fjolårets siffra - 25 miljoner kronor.

I en allt bättre konjunktur har portföljbolagen utvecklats åt rätt håll. Ett av innehaven som haft problem en längre tid är Diab som utvecklar och säljer material till kompositkonstruktioner, bland annat för vingar till vindkraftverk och skrov till fritidsbåtar.

Med tanke på den snabba tillväxten av vindkraft som vi nu ser över världen, jag refererar till gårdagens inlägg, kan Diab visa sig vara ett riktigt guldägg.

Ratos är också stadd i kassan efter försäljningen av Nordic Cinema Group och delar av innehavet i Inwido, en exitvinst på cirka 900 miljoner konor respektive cirka 230 miljoner kronor, inte dåligt.

Men media och marknaden tycks vara bekymrade över den stora kassan, ja stressade till och med, vilket jag har svårt att förstå. Jag är övertygad om att Ratos ledning inte sitter och rullar tummarna utan har ögonen öppna för nya förvärv när rätt tillfälle ges.

Under tiden ser jag nedgången i aktien som ett bra tillfälle att fylla på mitt innehav i bolaget.

Det ser ut att bli en fin avslutning på börsveckan. Och Ericsson har vänt upp, roligt.

Trevlig Helg!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Undrar om du köper du A eller B aktier? Mvh

Johan sa...

Jag köper B-aktien generellt. Röststyrkan i vanligtvis A-aktier intresserar inte mig personligen.

Anonym sa...

Det är snarare Ratos innehav i norska Aibel och det bolagets problem som "bekymrar/stressar" det du benämner "media och marknaden". Även det svårt att förstå mot bakgrund av det innehavets tyngd i Ratosportföljen. En stark kassa behövs, inte minst för att klara utdelningen.
Men media och marknaden tycks vara bekymrade över den stora kassan, ja stressade till och med, vilket jag har svårt att förstå. Jag är övertygad om att Ratos ledning inte sitter och rullar tummarna utan har ögonen öppna för nya förvärv när rätt tillfälle ges.

Kampen mot index sa...

och hittar de inget intressant så kan de alltid göra en extra utdelning.

Kampen mot index

finansmamman sa...

Hej,
Jag köper B-aktier.

Markus Westerlind sa...

Ledil förvärvet var ett bra förvärv med stora omsättningsökningar framöver med betydligt högre vinster som resulat. Arcus gruppen verkar tuffa på och kanske får vi en försäljning nästa år.

5 Miljarder i kassan är tryggt för Ratos. Intressant läge från denna kurs då nya förvärv ger bra bränsle för Ratos kommande vinster.


Vad är dina åsikter FM om innehav om Jotul och Hafa och Möjligtvis DIAB? Kan det vara värt att avyttra dessa surdegar för att fokusera på mera gulddägg istälet?


Räntabiliteten på dessa innehav är ju ingen höjdare.


Tror att man ska vara försiktig att förvärva för mycket bolag i detta konstgjorda börsläge finansierat med skulder från central banker.

Jag tror nedgång kommer som senast nästa år kanske 50%.


Vad är dina makro åsikter?


//Ratos kamraten från Göteborg

Anonym sa...

Markus Westerlinds uppskattning av Ratos kassa förefaller vara i högsta laget. I det sammanhanget ska man heller inte glömma att balansräkningen innehåller goodwill-poster på ca 20 mdr.

Räntabiliteten på en investering för ett private equity-bolag framkommer först i och med avyttring (exit). Under tiden erhåller man en avkastning.

finansmamman sa...

Hej,
Ratos har satt in åtgärder när det gäller de tre "surdegarna" som du nämner och det bör ge resultat i framtiden. Diab ser ut att vända då marknaden är mer gynnsam för vindkraft. Jag tror inte Ratos avyttrar bolag som underpresterar utan fortsätter utvecklingen och säljer vid ett bättre tillfälle.